Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Amsterdams handboek Groen is inspiratiebron voor gemeenten

De zogenaamde ‘Puccinimethode’ is de standaard voor het Amsterdamse straatbeeld. Onderdeel hiervan is het handboek Groen, dat onlangs is herzien. In de publicatie Beleidskader Puccinimethode worden de beleidsmatige uitgangspunten voor het ontwerp van de groene openbare ruimte beschreven.

KAN Bouwen 1 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Amsterdam beschikt over een handboek Rood (verhardingen en meubilair) en een handboek Groen (aanleg van groen). In beide handboeken komt ook klimaatadaptatie aan de orde. Ze zijn leidend bij (her)inrichting van de openbare ruimte en worden ook aan projectontwikkelaars opgelegd voor de openbare ruimte die bij nieuwbouw wordt gerealiseerd. Om klimaatadaptatie beter te begrijpen volgen Amsterdamse ambtenaren – van werkvoorbereiders tot adviseurs grondzaken – een interne cursus van 5 dagdelen.

In de nieuwste versie van het handboek Groen is er meer aandacht voor schaduw, biodiversiteit en de werking van bomen voor klimaatadaptatie. Er zijn ook thema’s die nog niet rijp zijn voor het handboek, zoals wadi’s en halfverharding. Daar experimenteert Amsterdam nog mee.

Bij aanpassingen van de handboeken moet eerst duidelijk zijn of een oplossing werkt en financieel haalbaar is. Pas na een aantal jaar kennis en ervaring opdoen volgt inpassing in de handboeken. Het handboek Groen bestaat nu 5 jaar; in 2024 is versie 3 vastgesteld.

Download hier het Beleidskader Puccinimethode

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter