Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie werken samen aan een nieuwe waterstofleiding die de ruggengraat vormt van de waterstofinfrastructuur in Europa’s grootste haven. De plannen bevinden zich in de laatste fase voordat de aanleg start. Deze hoofdtransportleiding moet in het tweede kwartaal van 2024 in gebruik zijn. Bedrijven die waterstof willen gebruiken of produceren, kunnen op deze open access-waterstofleiding aansluiten. Het project krijgt de naam HyTransPort.RTM. Gasunie en Havenbedrijf besluiten in de tweede helft van dit jaar definitief over de uitvoering van het project.
De aanleg van de waterstofleiding in het HyTransPort.RTM-project is een belangrijke stap in de realisatie van Rotterdam als Europese waterstofhub. De pijpleiding wordt aangelegd tussen de Maasvlakte en Pernis en krijgt een diameter van 60 centimeter (24 inch). Het is een open access-leiding, wat betekent dat de leiding open wordt gesteld voor alle bedrijven die waterstof willen afnemen of leveren. In de toekomst sluit de pijpleiding aan op het landelijke waterstofnetwerk dat Gasunie realiseert en komt er een verbinding naar Chemelot in Limburg, Noordrijn-Westfalen in Duitsland en andere Europese regio’s.
Waterstof is voor Havenbedrijf en Gasunie van groot belang voor het behalen van de klimaatdoelen, het versterken van de Nederlandse economie en voor de energiezekerheid. Beide partijen sloten zich daarom ook aan bij de Waterstof Coalitie.
Shell heeft zich al enthousiast getoond als mogelijke gebruiker van de waterstofleiding en is met Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam in gesprek over de randvoorwaarden en specificaties voor gebruik van de leiding. Het bedrijf ziet waterstof als één van de belangrijkste pijlers van de energietransitie. Shell ontwikkelt plannen om op Tweede Maasvlakte een elektrolyser te bouwen, waarmee waterstof wordt geproduceerd. Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie voeren ook met andere partijen verkennende gesprekken. Bedrijven die nog geen contact hebben, maar wel interesse hebben in het gebruik van de transportleiding, kunnen bij Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam terecht. Zij kunnen hun gewenste technische specificaties voor de waterstofleiding bespreken. Bedrijven die mee willen doen als launching customer, kunnen zich uiterlijk 9 april bij Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie melden.
Met HyTransPort.RTM komt er een mogelijkheid om waterstof per pijpleiding tussen bedrijven in het Rotterdamse havengebied te transporteren, wat een belangrijke voorwaarde is voor een duurzame economie en haven. In de toekomst kan waterstof ook naar de rest van Nederland, zoals de waterstofopslag in Noord-Nederland, en Noordwest-Europa worden getransporteerd. HyTransPort.RTM sluit naadloos aan op de waterstofvisie van het Nederlandse kabinet.
In het komende half jaar werkt een team van Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie aan de uitwerking van de business case, klantcontracten, techniek en vergunningen voor de nieuwe waterstofleiding. In de tweede helft van dit jaar nemen de partijen het definitieve besluit over de uitvoering van HyTransPort.RTM. Gasunie en het Havenbedrijf Rotterdam hebben beide het voornemen om te investeren in de waterstofleiding. Daarnaast lopen gesprekken over bijdragen vanuit verschillende overheden.