Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Codebesluit verplichting aanbieden congestiemanagementdiensten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het codebesluit verplichting aanbieden congestiemanagementdiensten vastgesteld. Dit codebesluit verduidelijkt de regels waaronder grootverbruikers met een aansluiting van 1MW of hoger verplicht kunnen worden om – in ruil voor een vergoeding – een aanbod te doen om hun aansluiting tijdens piekmomenten minder te gebruiken. Hierdoor komt er tijdens piekmomenten meer ruimte vrij op het elektriciteitsnet, waardoor andere bedrijven sneller aangesloten kunnen worden.

ACM 27 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dit besluit werkt de bestaande verplichting om flexibiliteit aan te bieden in gebieden met een tekort aan transportcapaciteit (de zogenoemde congestiegebieden) nader uit. In deze gebieden zit het elektriciteitsnet vooral tijdens de spits overvol, waardoor er geen andere bedrijven aangesloten kunnen worden. De ACM heeft in april 2024 een breed pakket van maatregelen aangekondigd om het probleem van netcongestie te verminderen. Al deze aangekondigde maatregelen zijn nu vastgesteld door de ACM.

Het codebesluit verplichting aanbieden congestiemanagementdiensten zorgt er voor dat netbeheerders meer zekerheid krijgen over de hoeveel regelbaar vermogen die er aangeboden wordt en hoeveel vergoedingen zij daarvoor moeten betalen. Hierdoor kan de netbeheerder beter inschatten hoeveel aanvragen voor transportcapaciteit op de wachtrij hij kan honoreren bij besteding van de financiële grens voor congestiemanagement.

Hoe werkt dit in de praktijk?

De netbeheerder schrijft bij de bekendmaking van de verplichting voor of de verplichting geldt voor invoeding of afname van elektriciteit en voor welk congestiemanagementproduct (redispatch en/of capaciteitsbeperking) de aangeslotene een aanbod moet doen. De verplichting kan gelden voor aangeslotenen met een gecontracteerd transportvermogen van 1 MW of hoger.

Na bekendmaking van de verplichting hebben producenten 3 maanden en verbruikers 6 maanden de tijd om een Congestion Service Provides (CSP) aan te wijzen, hun aansluiting te prekwalificeren voor congestiemanagement, en een aanbod te doen aan de netbeheerder. De ACM heeft dit onderscheid tussen producenten en verbruikers gemaakt omdat het voor verbruikers, zoals industriële bedrijven, complexer is om vast te stellen welke flexibiliteit ze kunnen leveren. Dit werkt in op hun bedrijfsprocessen en aanpassing daarvan is waarschijnlijk noodzakelijk.

ACM verwacht van de aangeslotene dat hij alle flexibiliteit die hij beschikbaar heeft, aanbiedt aan de netbeheerder. Hiertoe is hij ook verplicht. Als de netbeheerder en de aangeslotene van mening verschillen over de hoeveelheid flexibiliteit die de aangeslotene kan leveren, gaan ze hierover in overleg. Als een aangeslotene echter überhaupt geen aanbod doet aan de netbeheerder is hij een bedrag aan de netbeheerder verschuldigd voor niet-naleving van de verplichting. De aangeslotene bepaalt zelf welke vergoeding hij aan de netbeheerder vraagt voor zijn flexibiliteit.

De ACM zal het effect van de verplichting en de financiële vergoeding bij niet-nakoming in de praktijk monitoren.

Kan ik in beroep gaan tegen het besluit van ACM?

Als u belanghebbende bent, dan kunt bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in beroep gaan tegen het besluit van ACM. U moet dan wel een zienswijze op het ontwerpbesluit hebben ingediend. U moet in beroep gaan binnen zes weken nadat het besluit bekendgemaakt is.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter