Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Congestiemanagement: een oplossing voor het tekort aan transportcapaciteit van het elektriciteitsnet

In ons land zijn er verschillende plekken die worden aangemerkt als zogenaamde congestiegebieden. In deze gebieden is vaak een tekort aan transportcapaciteit van het elektriciteitsnet. Uiteindelijk heeft Nederland een groter en zwaarder elektriciteitsnet nodig, maar tot die tijd moet de capaciteit van het elektriciteitsnet worden verdeeld. Via speciale contracten maken netbeheerders en gebruikers afspraken met gebruikers over piekmomenten. Dit heet congestiemanagement.

Dorhout Advocaten 25 september 2024

Wat is congestiemanagement?

Congestiemanagement houdt in dat producenten of afnemers van elektriciteit helpen het net minder te belasten door invoering of afname op piekmomenten tijdelijk te verminderen. Producenten en afnemers ontvangen hiervoor een vergoeding van de netbeheerder. Dankzij congestiemanagement ontstaat er meer ruimte op het net en kunnen er meer projecten aangesloten worden.

Uitvoering van congestiemanagement

Netbeheerders moeten afspraken maken over congestiemanagement. Dit doen zij via capactiteitsbeperkingscontracten en via biedingen voor redispatch. In beide situaties geven zij netgebruikers een vergoeding voor flexibel elektriciteitsverbruik. Een capaciteitsbeperkingcontract houdt in dat een aangeslotene tegen betaling afziet van het volledige gebruik van zijn transportcapaciteit, om bij dragen aan het oplossen van voorziene congestie van het stroomnet. Hiernaast kunt u als deelnemer aan de groothandelsmarkt voor energie transportvermogen aanbieden voor redispatch. Hiermee vertelt u de netbeheerder dat u op een bepaald moment meer of minder stroom kunt invoeden of afnemen dan u had gepland. De redispatch-bieding doet u via een Congestion Service Provider (CSP). Accepteert de netbeheerder uw bieding, dan past u tegen betaling uw transportvermogen aan op het afgesproken moment.

Naast congestiemanagement moedigt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) netbeheerders aan andere methoden te verkennen om meer transportcapaciteit mogelijk te maken. Dergelijke experimenten, hoewel niet wettelijk geregeld, vallen niet onder congestiemanagement. Als wetten of regels dergelijke experimenten belemmeren, kan de ACM soms ontheffingen verlenen.

Rol in de energietransitie

Congestiemanagement is belangrijk voor de energietransitie. Het geeft netbeheerders de mogelijkheid om op plekken met weinig transportcapaciteit toch partijen aan te sluiten of hun aansluiting te verzwaren. Hierdoor kunnen meer bedrijven verduurzamen via elektriciteit.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter