Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Een ‘zonnig’ programma: regionale aanpak voor zonneweides

Tijdens de Schakeldag Omgevingswet 2024 zette de RES-regio Midden-Holland een mooie stap richting duurzame energieopwekking door het ‘Programma Zon op Veld’ te presenteren. Met hun aanpak bieden ze oplossingen voor de grote vraagstukken rondom energietransitie. De samenwerkende gemeenten binnen de regio ontwikkelden dit programma als een gestructureerde manier om zonneprojecten op velden te beoordelen en te selecteren.

4 augustus 2024

Gecentraliseerde projectbeoordeling

Het programma optimaliseert de efficiëntie door de beoordeling van projecten op regionaal niveau te centraliseren. In plaats van dat elke individuele gemeente zich over aanvragen buigt, voeren de betrokken partijen gezamenlijk de beoordeling uit. Door een tender uit te schrijven, vergelijken ze ingediende plannen op een transparante manier. Dit stroomlijnt het selectieproces en maakt het effectiever. De gemeenten behouden hierdoor grip op het aantal aanvragen, en realiseren alleen de meest veelbelovende projecten.

Deze aanpak zorgt ervoor dat de meest impactvolle projecten groen licht krijgen, waardoor het programma een belangrijke bijdrage levert aan het oplossen van vraagstukken rondom energieopslag en duurzaamheid.

Sturing binnen de omgevingswet

Het programma biedt gemeenten krachtige instrumenten om te sturen op de locaties, kwaliteit en ontwerp van zonneprojecten. Daarnaast beïnvloeden ze met dit programma andere belangrijke criteria, zoals lokaal eigendom. Zo dragen gemeenten actief bij aan de energievoorziening van de toekomst.

De drie belangrijke ruimtelijke instrumenten

Het ‘Programma Zon op Veld’ zet drie cruciale instrumenten in om de realisatie van zonneweides te begeleiden en grote vraagstukken op te lossen:

  1. Kansenkaart: Dit instrument geeft inzicht in kansrijke gebieden voor zonnevelden, waardoor ontwikkelaars en omwonenden direct weten waar zonne-energieprojecten het meest kansrijk zijn. Het biedt daarmee een heldere routekaart voor duurzame ontwikkeling.

  2. Gebiedsbeschrijvingen: Deze gedetailleerde beschrijvingen geven inzicht in de landschappelijke kenmerken, inpassingsvoorwaarden en aanvullende mogelijkheden binnen de geselecteerde gebieden. Dit biedt een duidelijke leidraad voor ontwikkelaars om projecten te integreren in het landschap.

  3. Afwegingskader: In dit kader staan de minimale eisen en aanvullende wensen waaraan projecten moeten voldoen. Dit zorgt voor een gestroomlijnde beoordeling en prioritering van ingediende projecten, en draagt bij aan een transparant en efficiënt selectieproces.

Regionale samenwerking voor succesvolle zonneprojecten

Door regionale samenwerking realiseren we de wenselijkheid en haalbaarheid van zonnepanelen op land. Gemeenten en initiatiefnemers begrijpen de kaders vooraf, wat de transparantie en betrokkenheid vergroot. De gezamenlijke inspanningen zorgen niet alleen voor een verbeterde kwaliteit van projecten, maar ook voor een verhoogde efficiëntie in de uitvoering. Op deze manier biedt het programma een krachtige oplossing voor de grote uitdagingen van de energietransitie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter