De doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn is voor de gebouwde omgeving in Nederland ‘realistisch niet haalbaar’. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw.
“Met investeringen in de orde van 375 miljard euro, waarvan 225 miljard als verliesgevend is te beschouwen, zou deze doelstelling financieel nog mogelijk zijn, maar de vereiste arbeidscapaciteit laat zich niet organiseren. Er is eenvoudig geen geloofwaardig pad voor de arbeidscapaciteit te schetsen dat hiertoe leidt. Dit geldt in nog sterkere mate voor doelen die in 2040 al (bijna) tot een klimaatneutrale gebouwde omgeving zouden moeten leiden.”
Dit concludeert het EIB in het onderzoek studie ‘Klimaatambities in de gebouwde omgeving’. Volgens het instituut zijn met de verduurzaming van de gebouwde omgeving bijna 60.000 voltijdbanen gemoeid. De komende jaren zal dat verder oplopen: “Om in 2050 klimaatneutraal te zijn zullen in dat jaar ruim 150.000 voltijdbanen ingezet moeten worden. Niet valt in te zien waar deze enorme extra arbeidscapaciteit vandaan moet komen”, aldus het EIB. Klimaatneutraal in 2060 in plaats van 2050 zou een “realistischer pad voor de vereiste arbeidscapaciteit” zijn.
Het pessimisme van het EIB wordt niet universeel gedeeld. Jan-Willem van de Groep, expert duurzaam en biobased bouwen, is kritisch. “Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft weer eens uitgerekend wat er allemaal niet kan met betrekking tot de energietransitie”, schrijft hij op X. “Het doet dat over algemeen door achteruit te kijken en oude data lineaire door te trekken naar de toekomst.”
Grote beursgenoteerde ondernemingen op goede weg met transparantie over klimaatdoelen 2030 in jaarverslag, weg naar 2050 blijft nog vaag
Nieuws-persberichtEuropese Commissie presenteert aanbeveling voor emissiereductiedoelstelling voor 2040 om het pad naar klimaatneutraliteit in 2050 te bepalen
Nieuws-persbericht