Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Elektriciteitsopslag & vergunningverlening: hoe maak je als overheid een juiste beoordeling?

Elektriciteitsopslag kan de sleutel vormen in het voorkomen van netproblematiek. Maar plaats deze opslag op een verkeerde plek in de energie-infrastructuur en je zorgt juist voor extra netcongestie. Veel gemeenten en provincies worstelen hierdoor met de beoordeling van vergunningaanvragen voor elektriciteitsopslag. Tegelijkertijd schieten de aanvragen voor dergelijke systemen in sommige regio’s als paddenstoelen uit de grond…

At Osborne 19 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Decentrale overheden hebben simpelweg niet de informatie om te beoordelen op welke locaties elektriciteitsopslag gewenst is in het belang van de energievoorziening en op welke locaties juist niet. Daarvoor is informatie nodig van de netbeheerder. Het is belangrijk om de netbeheerder daarom zo vroeg mogelijk in de vergunningprocedure te betrekken.

Afstemming met de netbeheerder

In de provincie Utrecht is de afstemming met de netbeheerder bijvoorbeeld al geformaliseerd in de omgevingsverordening. Zo moet bij de vergunningaanvraag een verslag worden ingediend van een verkennend gesprek met de netbeheerder. In dat verslag moet gemotiveerd worden dat een nieuwe ontwikkeling past binnen de energie-infrastructuur van de netbeheerder.

Bouwstenen voor beleidsontwikkeling

In opdracht voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelde AT Osborne de ‘Handreiking vergunningverlening elektriciteitsopslag voor decentrale overheden’ op. Dit stuk helpt gemeenten en provincies bij de beoordeling van vergunningaanvragen en biedt waardevolle bouwstenen voor beleidsontwikkeling. Verder bevat de handreiking inspirerende praktijkvoorbeelden die aangeven wat er mogelijk is.

Meer weten?

Lees dan verder in onze ‘Handreiking vergunningverlening elektriciteitsopslag’.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter