Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Energieagentschap: met huidige investeringen bereikt CO2-uitstoot in 2023 recordniveau

Terwijl overheden wereldwijd investeren in de wederopbouw van de economie, is slechts 2% daarvan bestemd voor investeringen in groene energie. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt dat dit zal resulteren in een toename van de CO2-uitstoot in 2023, in plaats van de benodigde reductie voor klimaatmitigatie.

Redactie Klimaatweb 21 juli 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

‘Groen herstel’ is een veel gehoorde term als het gaat over de wereld na de pandemie, dit is echter niet terug te zien in de huidige investeringen volgens het IEA. “Ondanks de toegenomen klimaatambities, is de hoeveelheid geld voor economisch herstel die wordt besteed aan schone energie slechts een klein deel van het totaal”, zegt Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA. De uitspraken worden gedaan op basis van de Sustainable Recovery Tracker die het IEA deze week publiceerde. Deze online tool volgt de fiscale reacties van regeringen op de Covid-19-crisis en schat hun impact op investeringen in schone energie en de wereldwijde CO2-uitstoot. De Tracker neemt in zijn analyse meer dan 800 nationale beleidsmaatregelen voor duurzaam herstel in aanmerking, die openbaar beschikbaar zijn op de IEA-website.

Uit de berekeningen van het IEA blijkt dat er tot en met 2023 wereldwijd 380 miljard dollar naar duurzame energie gaat. Dat komt nog niet in de buurt van de 1.000 miljard dollar die volgens berekeningen van het IEA in samenwerking met het IMF benodigd zijn om de klimaatdoelen uit het Parijs-akkoord te halen.

In juni publiceerde het IEA al een Global Roadmap to Net Zero. Hierin adviseerde het agentschap om direct te stoppen met de bouw van kolencentrales en het zoeken naar nieuwe olie- en gasvelden. Volgens dit rapport zou dat de enige manier zijn om een klimaatneutraal 2050 te realiseren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter