Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

“Energielabel C is tussenstap om in 2030 energieneutraal te zijn”

Stadskantoren, theaters en welzijnsvoorzieningen verduurzamen: een enorme klus en kostenpost. De gemeente Den Haag boekte succes dankzij de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). "Dankzij de SDE-subsidie spelen we quitte."

RvO 13 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden energielabel C hebben. Dit zijn ongeveer 65.000 kantoren in Nederland. 40% voldoet eraan. Gemeenten spelen een cruciale rol. Bij de gemeente Den Haag vertellen Thimo de Nijs, concernadviseur duurzaamheid en Marc Beste, bouwkundige bij de centrale vastgoedorganisatie, hoe zij aan de slag gaan.

Al snel energielabel C

Het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed kreeg in Den Haag in 2018 een eigen programma, doelstelling en budget. Beste: "Label C heb je al vrij snel als je bijvoorbeeld isolatieglas, ledverlichting, zonnepanelen en zuinige apparatuur hebt." Nijs vult aan: "De ambitie is wel om richting label A te gaan. Ons doel is dat alle gebouwen in 2030 energieneutraal zijn. Voor ons is label C echt een tussenstap."

Budget over

Den Haag investeert zelf veel, maar maakte ook gebruik van de SDE++. Deze regeling ondersteunt technieken die de CO₂-uitstoot verminderen. Sinds de start van het programma in 2018 zijn zoveel mogelijk (kantoor)daken voorzien van zonnepanelen. Hiervoor is subsidie aangevraagd. De Nijs: "Het grote voordeel is dat we daardoor budget overhouden en zo nog meer daken aan kunnen pakken."

Routekaart

De gemeente stelde een routekaart op voor het verduurzamen van vastgoed. "Als je veel kantoorpanden bezit, moet je ook keuzes maken. Zo keken we naar welke panden we langdurig willen gebruiken. En wat de bouwkundige staat is." Als er al onderhoud op de planning staat, is het efficiënt om meteen duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Beste: "We pakken elke keer een stukje."

Klimaatplafond

"In wijkcentrum Trefpunt Laakhage is bijvoorbeeld een klimaatplafond aangelegd die de ruimte verwarmt en koelt. Daar kozen we ook voor een innovatieve warmtepomp, nieuwe zonnepanelen. En ruimte voor buurtbewoners om ‘stukjes’ zonnepanelen te kopen. Zo hebben bewoners met weinig geld ook duurzaam voordeel."

Tip voor een slimme aanpak

Als tip geven Beste en De Nijs mee: "Combineer werkzaamheden met een onderhoudsplan. Is er een nieuw dak nodig? Isoleer het meteen. Schilderwerk? Plaats meteen isolatieglas. Bij elk scenario speelt isoleren van het pand een grote rol. Dat is nooit weggegooid geld."

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter