Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Euro 7: Akkoord over nieuwe EU-regels om de uitstoot van het wegvervoer te verminderen

Maandag bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord over nieuwe regels om de emissies van personenauto's, bestelwagens, bussen, vrachtwagens en aanhangwagens terug te dringen.

Europees Parlement 20 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

  • Wegvoertuigen moeten langer schoon blijven om de luchtkwaliteit verbeteren

  • Lagere uitlaatemissielimieten voor bussen en vrachtwagens

  • Nieuwe maatregelen om de deeltjesuitstoot van banden en remmen te beperken en de duurzaamheid van de batterij te vergroten

De verordening voor de typegoedkeuring en het markttoezicht op motorvoertuigen (Euro 7) heeft als doel de transitie naar schone mobiliteit te ondersteunen en de prijzen van particuliere en commerciële voertuigen betaalbaar te houden voor burgers en bedrijven. Voertuigen zullen langer aan de nieuwe normen moeten voldoen, zodat ze gedurende hun hele levensduur schoner blijven.

Bijgewerkte limieten voor uitlaatemissies

Voor personenauto's en bestelwagens kwamen de onderhandelaars overeen om de huidige Euro 6-testomstandigheden en uitlaatemissiegrenswaarden te handhaven. Op verzoek van het Parlement zal het aantal uitlaatdeeltjes worden gemeten op het niveau van PN10 (in plaats van PN23, dus inclusief kleinere deeltjes).

Voor bussen en vrachtwagens omvat de overeengekomen tekst strengere limieten voor uitlaatemissies gemeten in laboratoria (bijvoorbeeld de NOx-limiet van 200 mg/kWh) en onder reële rijomstandigheden (NOx-limiet van 260 mg/kWh), terwijl de huidige Euro VI-testomstandigheden behouden blijven.

Minder deeltjesuitstoot door banden en remmen, langere levensduur van de batterij

De deal stelt emissielimieten voor remdeeltjes (PM10) vast voor auto's en bestelwagens (3 mg/km voor puur elektrische voertuigen; 7 mg/km voor de meeste verbrandingsmotoren (ICE), hybride elektrische voertuigen en brandstofcelvoertuigen en 11 mg/km voor grote ICE-bestelwagens) . Het introduceert ook minimale prestatie-eisen voor de duurzaamheid van de batterij in elektrische en hybride auto's (80% vanaf het begin van de levensduur tot vijf jaar of 100.000 km en 72% tot acht jaar of 160.000 km) en bestelwagens (75% vanaf het begin van de levensduur tot vijf jaar). jaar of 100.000 km en 67% tot acht jaar of 160.000 km).

Betere informatie aan consumenten

De tekst voorziet een Milieuvoertuigpaspoort, dat voor elk voertuig beschikbaar moet worden gesteld en dat informatie bevat over de milieuprestaties op het moment van registratie (zoals grenswaarden voor de uitstoot van verontreinigende stoffen, CO2-uitstoot, brandstof- en elektriciteitsverbruik, elektrische actieradius, duurzaamheid van de batterij). Voertuiggebruikers zullen ook toegang hebben tot actuele informatie over het brandstofverbruik, de batterijstatus, de uitstoot van verontreinigende stoffen en andere relevante informatie die wordt gegenereerd door de boordsystemen en monitoren. Bovendien zullen autofabrikanten hun voertuigen zo moeten ontwerpen dat geknoei met emissiecontrolesystemen door de digitalisering van automonitoring wordt voorkomen.

Citaat

Rapporteur Alexandr Vondra (ECR, CZ) zei: “Door deze deal hebben we met succes een evenwicht gevonden tussen milieudoelstellingen en de essentiële belangen van fabrikanten. Het doel van de onderhandelingen was om de betaalbaarheid van nieuwe kleinere auto's met verbrandingsmotoren voor huishoudelijke klanten te waarborgen en tegelijkertijd de auto-industrie in staat te stellen zich voor te bereiden op de verwachte algehele transformatie van de sector. De Europese Unie gaat nu ook de uitstoot van remmen en banden aanpakken en zorgen voor een langere levensduur van de batterij.”

Volgende stappen

Het Parlement en de Raad moeten de overeenkomst formeel goedkeuren voordat deze in werking kan treden. De verordening zal 30 maanden na de inwerkingtreding van kracht worden voor auto's en bestelwagens, en 48 maanden voor bussen, vrachtwagens en aanhangwagens (voor voertuigen gebouwd door kleine fabrikanten zal de verordening van toepassing zijn vanaf 1 juli 2030 voor auto's en bestelwagens, en vanaf 1 juli 2031 voor bussen en vrachtwagens).

Dit is een vertaald bericht

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter