Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Extra vaart in energiebesparing door grootschalige isolatie

Kom voor eind 2022 met een grootschalige aanpak om isolatie te versnellen. Dat vragen de VNG en partners aan het kabinet. Zo kunnen we het energieverbruik van inwoners, mkb en maatschappelijke instellingen definitief verlagen. Het prijsplafond is financieel onhoudbaar en biedt geen structurele oplossing.

VNG 7 november 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Met een grootschalige isolatieaanpak verminderen we niet alleen de groep inwoners die te maken heeft met onhoudbare energielasten, maar komen we ook dichter bij het halen van de klimaatdoelstellingen. Maar daar moeten dan wel de middelen voor vrijgemaakt worden.

Hoge energieprijzen blijven

Huishoudens, mkb en maatschappelijke voorzieningen, zoals verzorgingstehuizen, buurthuizen en scholen hebben hele hoge energierekeningen. Meer huishoudens steken zich in de schulden om hun energierekening te betalen. Dit heeft forse sociale gevolgen, zoals huisuitzettingen en een steeds grotere groep kinderen die in armoede leeft.

Het is het kabinet gelukt voor deze winter de pijn van de energierekening te verzachten met het energieplafond. Het betaalbaar houden van de energierekening van huishoudens alleen kost deze winter € 23,5 tot wellicht zelfs € 40 miljard, afhankelijk van de uiteindelijke energieprijzen. Een structurele verlaging van de energietarieven op de korte termijn is niet in zicht en de verwachting is dan ook dat de energieprijzen de komende winters hoog blijven.

Het moet anders

Een prijsplafond zoals dit jaar wordt uitgewerkt, is financieel gezien niet houdbaar en op deze grote schaal onmogelijk te herhalen in de komende winters. Het moet dus anders. Met het geld voor het prijsplafond (uitgaande van € 23,5 miljard) zijn 4 à 5 miljoen woningen met een slecht energielabel te verduurzamen naar de standaard voor woningisolatie (uitgaande van ISDE en NIP-subsidie).

Met dit bedrag zouden we zelfs ruim 2 miljoen woningen met een slecht label kunnen voorbereiden om helemaal van het aardgas af te gaan. Ter illustratie: er zijn in totaal 4,5 miljoen koopwoningen in Nederland, waarvan 1,5 miljoen met een slecht label.

Verhoog isolatiebudgetten en -subsidies

Een steeds grotere groep inwoners wil graag besparen en isoleren, maar dit is nog niet voor iedereen weggelegd. Geld voor isolatie mag niet het probleem zijn, nu we dit jaar en misschien ook de komende jaren miljarden besteden aan het prijsplafond. We vragen het kabinet daarom om, samen met ons, het momentum aan te grijpen en groots in te zetten op energiebesparing in de gebouwde omgeving.

Daarbij vragen de VNG, NVDE, Bouwend Nederland en Isolerend Nederland:

Een substantiële verhoging van de budgetten voor het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) die op korte termijn beschikbaar moet komen, van in eerste instantie € 1 miljard.

Verhoging van de (bestaande) isolatiesubsidies voor het mkb en maatschappelijk vastgoed, want die zijn tot nu toe ontoereikend gebleken.

Een crisisaanpak: faciliteer gemeenten en uitvoerders, zodat ze het versnellen van de isolatieaanpak kunnen waarmaken.

Meer informatie

Lees de oproep en de uitwerking van het driepuntenplan (pdf, 145 kB)

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter