Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Focus Energie 2025: ACM zet in op aanpak netcongestie, consumentenbescherming en eerlijke verdeling van netkosten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zet in 2025 in op de aanpak van netcongestie, toezicht op energieleveranciers en eerlijke verdeling van de stijgende kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Dat schrijft de ACM in de ‘Focus op Energie’ voor het komende jaar. De Focus op Energie is een aanvulling op de ACM Focus die de ACM op 5 februari 2025 heeft gepubliceerd.

ACM 12 februari 2025

In het kort

  • De ACM publiceert de ‘Focus op energie’ met speerpunten voor het komende jaar;

  • de ACM is de toezichthouder op de energiemarkten in Nederland en houdt toezicht op de hele energieketen;

  • in 2025 zet de ACM in op de aanpak van netcongestie, toezicht op energieleveranciers en eerlijke verdeling kosten voor het elektriciteitsnet.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zet in 2025 in op de aanpak van netcongestie, toezicht op energieleveranciers en eerlijke verdeling van de stijgende kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Dat schrijft de ACM in de ‘Focus op Energie’ voor het komende jaar. De Focus op Energie is een aanvulling op de ACM Focus die de ACM op 5 februari 2025 heeft gepubliceerd.

Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: “Als toezichthouder op de energiemarkt doen wij alles wat we kunnen om het probleem van het overvolle stroomnet te verminderen. Het is belangrijk dat we meer ruimte creëren op het elektriciteitsnet en dat we zorgen dat de kosten eerlijk over alle gebruikers van de netten worden verdeeld. Om consumenten te beschermen houden we streng toezicht op energieleveranciers en treden we op tegen misleidende werving en onredelijke tarieven. We hebben daarbij extra aandacht voor kwetsbare huishoudens. Vertrouwen van consumenten in de markt draagt bij aan het versnellen van de energietransitie.”

Aanpak netcongestie

Een van de grootste uitdagingen voor de energietransitie is het tekort aan transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. De ACM heeft in 2024 een breed pakket maatregelen genomen om op korte termijn meer ruimte te creëren op het bestaande net. In 2025 zal de toezichthouder de effecten van deze maatregelen monitoren. Waar nodig zal de ACM handhavend optreden om te zorgen dat netbeheerders en netgebruikers de beschikbare mogelijkheden optimaal benutten.

Om meer transportruimte te creëren op het bestaande net onderzoekt de ACM samen met het ministerie van Klimaat en Groene Groei hoe de elektriciteitsnetten zwaarder belast kunnen worden op een verantwoorde manier. Ook ontwikkelt de ACM een invoedingstarief voor grote producenten, waarmee zij gaan betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit moet bijdragen aan een efficiënter gebruik van het net en daarmee aan het verminderen van netcongestie. Daarnaast maakt de ACM groepstransportovereenkomsten mogelijk, waardoor bedrijven transportcapaciteit kunnen delen.

Bescherming van consumenten

Om consumenten te beschermen houdt de ACM streng toezicht op energieleveranciers. De ACM treedt op tegen misleidende praktijken, onredelijke contractvoorwaarden en onredelijke tarieven. De ACM onderzoekt signalen van consumenten over bijvoorbeeld onduidelijke eindafrekeningen en misleidende wervingsmethodes en spreekt leveranciers aan als blijkt dat zij steken laten vallen.

Bedrijven die een vergunning aanvragen om gas en/of elektriciteit te mogen leveren aan consumenten of andere kleinverbruikers worden streng gecontroleerd. Bij leveranciers die al een vergunning hebben houdt de ACM doorlopend toezicht op de financiële en organisatorische kwaliteit. Via de maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie geeft de toezichthouder inzicht in de ontwikkeling van tarieven. Ook controleert de ACM of de herkomst van stroom correct wordt vermeld op het stroometiket en evalueert de ACM de regels voor opzegvergoedingen.

Om huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet te beschermen tegen te hoge tarieven stelt de ACM maximumtarieven vast op basis van een door de wet voorgeschreven formule. Daarnaast doet de ACM in 2025 opnieuw onderzoek naar de financiële rendementen van warmteleveranciers. De ACM treedt handhavend op tegen leveranciers die zonder de vereiste vergunning opereren of zich niet aan de Warmtewet houden.

Eerlijke verdeling van netkosten

De transporttarieven die huishoudens en bedrijven moeten betalen gaan de komende jaren fors omhoog omdat netbeheerders grote investeringen moeten doen om hun netten te verzwaren en uit te breiden. De ACM stelt jaarlijks de tarieven van netbeheerders vast en zorgt er voor dat alle noodzakelijke kosten eerlijk over alle netgebruikers worden verdeeld. In 2025 werkt de ACM een nieuwe reguleringsmethode uit waarbij netbeheerders vooraf duidelijkheid krijgen over de vergoeding van hun kosten, in plaats van achteraf. Dit geeft netbeheerders meer zekerheid over hun investeringen en stelt de ACM in staat waar nodig eerder bij te sturen. Deze nieuwe reguleringsmethode moet in 2027 in gaan. Ook ontwikkelt de ACM in 2025 nieuwe tariefstructuren die bijdragen aan efficiënter netgebruik, waaronder het al genoemde invoedingstarief voor elektriciteitsproducenten en een tarief voor het net op zee. De ACM werkt daarnaast actief mee aan de harmonisatie van nettariefstructuren binnen Europa om een gelijk speelveld te waarborgen.

Bekijk de publicatie hier .

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter