Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

In de toekomst meer grote zonnedaken mogelijk door toepassen slimme oplossingen

Als eigenaren bij het leggen van zonnepanelen op een groot (agrarisch)dak rekening houden met de pieken die het elektriciteitsnet beperken, kunnen er in de toekomst meer grote zonnedaken worden aangesloten. Dat kan door onderdimensionering van de omvormer, een oost-west opstelling van de panelen in plaats van zuid, opslag in een accu, en het combineren van zonnepanelen met een kleine windmolen op dezelfde aansluiting. Dit zijn aanbevelingen uit een onderzoek door Agem in opdracht van provincie Gelderland.

Provincie Gelderland 8 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Meer zonnedaken nodig

Het onderzoek heeft een aantal bestaande oplossingen op een rij gezet. In de rapportage ‘Zonnige Agrariërs in de Achterhoek’ staan voorbeelden uit de Achterhoek. Verschillende situaties zijn financieel doorgerekend. De slimme oplossingen zijn nu al toe te passen. Hierdoor wordt het net veel efficiënter gebruikt waardoor er meer Achterhoekers ook duurzame energie kunnen opwekken. Andere wat minder effectieve oplossingen zijn het kleiner maken van een bestaande aansluiting of het maximaal opwekken via een kleinverbruikaansluiting (3x80A). Voor de laatste wordt, ook al is dat niet verplicht, geadviseerd om vooraf altijd bij de netbeheerder naar beschikbaarheid voor aansluiting op het net te informeren.

Netcongestie tijdelijke obstakel

Gelderland schakelt over op nieuwe duurzame energie. Dat is goed nieuws. Tegelijkertijd komen er ook obstakels naar boven die vragen om een oplossing. Een obstakel is dat het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol loopt: congestie wordt dit genoemd. Op het regionale net van Liander was deze congestie al aanwezig. Maar ook de netbeheerder van het hoofdnetwerk TenneT heeft aangegeven dat er grenzen zijn aan de capaciteit. Dat heeft gevolgen voor de Achterhoek: nieuwe grote bedrijfsdaken kunnen geen stroom terugleveren aan het net. De netbeheerders werken wel aan verzwaring en versterking van het net. Dat blijft nodig.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter