Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

In gesprek met Anna Bootsma, Senior Adviseur Mobiliteit bij AT Osborne

Anna Bootsma is sinds december 2022 Senior Adviseur Mobiliteit bij AT Osborne. Ze helpt diverse opdrachtgevers, voornamelijk overheden, om vraagstukken rond de mobiliteitstransitie op te lossen. Haar interesse ligt bij deelmobiliteit, MaaS, hubs en de relatie met verstedelijking. Maar alles rondom water, klimaatadaptatie, energie en meer bestuurlijke vraagstukken intrigeren haar ook. Ze maakt de overstap naar AT Osborne vanuit adviesbureau Infram, waar ze advies gaf op het gebied van mobiliteit, ruimte, water en energie. Klimaatweb stelde Anna een paar vragen over haar recente carrièreswitch.

Redactie Klimaatweb 10 maart 2023

Interviews

Interviews

Waarom heb je voor deze functie gekozen?  

Ik werk graag aan publieke vraagstukken en vind de afwisseling en het projectmatig werken vanuit een adviesbureau heel prettig. AT Osborne is een mooi bedrijf, met een enthousiast team mobiliteitsprofessionals. Ze hebben veel kennis op dit gebied en dat leek me goed voor mijn verdere ontwikkeling. Daarnaast is er een duidelijke ambitie op het gebied van duurzaamheid, maar ook inclusiviteit en diversiteit. Gekoppeld aan concrete doelstellingen. Dat sprak me aan.

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?  

Hoe regel je een transitie? Daar hebben veel mensen veel over te zeggen, maar doe het maar eens. Maak als stad maar eens de overgang naar een autoluwe stad, die deelmobiliteit verwelkomt en ruimte biedt aan woningen, water en groen in plaats van parkeerplaatsen. Of geef als landelijke regio je mobiliteitsplan eens goed vorm met alle huidige uitdagingen die er spelen. Welke rol speel je dan, welke (digitale) instrumenten heb je dan nodig? Hoe zorg je dat die transitie voor je inwoners positief uitwerkt? En welke rol heeft de rijksoverheid daarbij? Ingewikkelde vraagstukken waar nog weinig ervaring mee is, en toch moeten we nu aan de slag als we onze klimaatafspraken willen halen. Hoe bouw je samen een coalitie die echt goed werkt? Dat is een uitdaging, maar vooral heel gaaf om aan te werken.

Wat hoop je te bereiken binnen deze nieuwe functie?

Ik heb heel veel zin komende tijd aan de slag te gaan met de vraagstukken die ik net noemde. Ik hoop dan, los van een inhoudelijke stap vooruit, onderlinge samenwerking aan te jagen. Tussen verschillende overheden, tussen afdelingen in een organisatie, tussen publieke en private organisaties en met belangengroepen. Hoe maken we die onderlinge interactie sprankelend en effectief? Goed samenspel vanaf het begin vergroot de kans dat wat we nu bedenken, bouwen en regelen straks ook echt goed gaat werken.

Welke rol heeft je functie binnen de klimaatopgave?

De keuzes die we nu maken bij de inrichting van (mobiliteit in) Nederland moeten echt duurzaam zijn. En ik vind het een belangrijke rol van een adviseur om de organisatie, waar je in een opdracht voor werkt, daar in te ondersteunen en daar steeds scherp op te zijn.

Wat is volgens jou de grootste uitdaging op het gebied van klimaatbeleid?

De vertaling van doelstellingen naar actie. En dan vervolgens zorgen dat die acties het gewenste effect hebben.

Hoe probeer je je eigen leven zo duurzaam mogelijk in te vullen?

Nou, dat vind ik echt een uitdaging. Want je doet nooit genoeg. En in een gezin met drie kleine kinderen zijn er altijd heel veel redenen om keuzes te maken die minder duurzaam zijn. We doen zo veel mogelijk op de fiets en vliegen niet. Maar ik kies toch ook vaak voor de auto als ik aan het einde van een werkdag op locatie snel naar huis moet. We kopen veel kleding tweedehands en geven alles weer door aan andere gezinnen. Maar ik koop zeker af en toe mooie nieuwe schoenen. We verspillen zo min mogelijk voedsel, maar gehaktballetjes zijn nog steeds favoriet. Kortom, het is nog een beetje geven en nemen.

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?  

Ik ga heel graag naar Scandinavië op vakantie. En als het geen vakantie is, lees ik er graag over. De onzichtbaren, over leven op een piepklein Noors eilandje vond ik heerlijk. Of Osebol, waarin alle inwoners uit een ingeslapen Zweeds gehucht hun levensverhalen delen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter