Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

KLM doet aan greenwashing, oordeelt rechter

De rechtbank Amsterdam besluit in de rechtszaak tussen Fossielvrij en KLM dat een aantal in het verleden gevoerde reclame-uitingen van de luchtvaartmaatschappij misleidend en onrechtmatig is. Fossielvrij haalt woensdag haar gelijk, vijftien reclames van KLM worden als greenwashing gezien.

20 maart 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In juli 2022 heeft Fossielvrij een dagvaarding ingediend bij de rechtbank Amsterdam. De stichting droeg negentien reclame-uitingen voor die aan greenwashing zouden doen. Volgens de rechter voldoen vijftien hiervan aan misleiding over duurzaamheid.

KLM handelde in strijd met de Wet oneerlijke handelspraktijken en doet dus aan greenwashing, oordeelt de rechter. Reclames gingen bijvoorbeeld over duurzame brandstoffen en herbebossing, terwijl deze de negatieve milieuaspecten van vliegen marginaal verminderen. De reclames wekten ten onrechte de indruk dat vliegen met KLM duurzaam is, oordeelde de rechter.

De uitspraak verandert echter weinig aan wat KLM en andere luchtvaartmaatschappijen aan reclames mogen voeren. Er komt geen bevel tot verwijdering van de uitingen, omdat deze reclames niet meer gevoerd worden. Daarnaast hoeft er van de rechtbank geen rectificatie te komen. Ook komt er geen toekomstig verbod op vergelijkbare uitingen, omdat van te voren moeilijk is vast te stellen waar de grens voor misleidende duurzaamheidsclaims ligt. Wel moet KLM de proceskosten van Fossielvrij betalen.

1 https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2024:1512&pk=

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter