Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Lees je in over de voedseltransitie!

Hoe gaan we ervoor zorgen dat ons voedselsysteem klimaatbestendig wordt? Wij verzamelden een aantal boeken die een compleet beeld geven van de voedselproblematiek en de voedseltransitie.

Redactie Klimaatweb 8 oktober 2021

Inmiddels weet iedereen dat er, om verdere klimaatverandering tegen te gaan, iets radicaals moet gebeuren met onze manier van eten en onze voedselproductie. Landbouwgrond raakt uitgeput, de veestapel zorgt voor veel uitstoot en dierenleed, en jaarlijks worden er enorme hoeveelheden eten simpelweg verspild. Maar een heel voedselsysteem laat zich niet zomaar veranderen: uiteindelijk zijn veel mensen ook gesteld op het zo nu en dan eten van een stuk vlees. Maar is dit houdbaar? Waar halen we dan onze eiwitten vandaan? Hoe verander je de mentaliteit en filosofie rondom voedsel? Met onderstaande boeken krijgt u een duidelijk idee van de omvang van deze uitdaging: van insecten eten tot kweekvlees, van details over landbouwproductie tot onze filosofische relatie tot eten – met deze boeken zit u goed.

Wat gaan we eten? – Carolyn Steel

Hoe kunnen we ethisch verantwoord en gezond leven in een wereld waar goedkoop, slecht geproduceerd voedsel de norm is? Voeding speelt daarom een essentiële rol als het gaat om hoe we de problemen van onze tijd het hoofd moeten bieden. Carolyn Steel gebruikt inzichten van beroemde filosofen zoals Aristoteles en Plato en ideeën uit de geschiedenis, architectuur, literatuur, politiek en wetenschap om te laten zien hoe we onze relatie met voedsel, en de manier waarop we het distribueren en produceren, kunnen veranderen. Wat gaan we eten? biedt een uitdagende en spannende visie voor verandering; Steel wijst op bedachtzame en inspirerende wijze de weg naar een leefbare toekomst.

‘Steels ambities, haar voorstellingsvermogen en haar filosofische en cultuurhistorische beschrijvingen zijn prikkelend genoeg om rond te dolen in de stad die ze schetst, de wereld waarin ze wil leven.’ ***** NRC Handelsblad

Lees hier een deel van het eerste hoofdstuk van Wat gaan we weten?

Bekijk Wat gaan we eten? in onze Bookshop

Andere kost – Jaap Seidell en Jutka Halberstadt

Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Hoe maken we het gezonder en duurzamer? Voedingswetenschappers Seidell en Halberstadt duidelijk hoe we dat samen voor elkaar krijgen.

Jaap Seidell en Jutka Halberstadt maken in hun nieuwe boek Andere kost inzichtelijk hoe de grote problemen zich verhouden tot wat er op ons bord ligt. Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek, de planeet wordt ziek: verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken? Wij, individuen en consumenten, kunnen betere en bewustere keuzes maken, maar dat moet hand in hand gaan met een krachtig en samenhangend overheidsbeleid. Seidell en Halberstadt schrijven een prikkelend en informatief pleidooi dat niet alleen moet leiden tot een vruchtbaarder debat, maar nu ook écht tot verandering.

Lees hier een deel van Andere kost

Bekijk Andere kost in onze Bookshop

Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw – Michiel Korthals

Eten is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Maar wat stoppen we precies in onze mond? En is het niet zo dat uitbuiting, extreem over- gewicht, ondervoeding, honger en grote milieuschade enkele gevolgen zijn van onze wijze van consumeren? Dit zou toch anders moeten kunnen, maar de vraag is: hoe dan?

In Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw behandelt Michiel Korthals deze vragen en ontwikkelt hij een model om de kloof tussen productie en consumptie te overbruggen. Directe verbindingen tussen voedsel en het dagelijks leven, de voorkeur voor regionale verbanden boven de wereldmarkt, bevordering van voedselvaardigheden en een eerlijkere verdeling van aandacht voor voedingsstijlen staan daarin centraal.

Goed eten draait om de vraag welke rol consumenten, overheden en marktpartijen kunnen spelen in de productie van smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel.

Lees hier de eerste pagina’s van Goed eten: De kloof tussen voedselproductie (landbouw) en eten als dringend probleem

Lees hier een deel van het eerste hoofdstuk

Bekijk Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw in onze Bookshop

Kweekvlees, fake vlees & pizza’s uit de printer – Sebastiaan van de Water

Wat we eten gaat de komende jaren drastisch veranderen. Ons huidige voedselpatroon is onhoudbaar, maar gelukkig schiet de technologie te hulp. Gaan we binnenkort allemaal aan de insecten? Welke bizarre mogelijkheden bieden in het lab gekweekt vlees? Kweken we het gros van onze smaakrijke gewassen in paars verlichte flatgebouwen waar geen zonnestraal bij kan? Printen we thuis pizza’s met een 3D-voedselprinter? En hoe zit het eigenlijk met de lang geleden beloofde maaltijdpillen? Sebastiaan van de Water praat je in no-time bij over het eten van de toekomst.

Lees hier een deel van het eerste hoofdstuk

Bekijk Kweekvlees, fake vlees & pizza’s uit de printer in onze Bookshop

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter