De Commissie voor de milieueffectrapportage adviseert de regering om meer duidelijkheid te geven over de besluitvorming rond kernenergie en radioactief afval. Dit is belangrijk omdat er sprake is van een stapeling van onzekerheden. Duidelijkheid is noodzakelijk om een goed milieueffectrapport op te kunnen stellen voor het Tweede Nationaal programma radioactief afval. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat had de Commissie namens het kabinet om advies gevraagd over de benodigde inhoud van het milieueffectrapport.
Het kabinet gaat een Tweede Nationaal programma radioactief afval opstellen dat het beleid beschrijft voor het veilig beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen van ontstaan tot aan eindberging. Nederland heeft met radioactief afval te maken dat bijvoorbeeld vrijkomt bij het opwekken van energie in de kerncentrale Borssele.
De Commissie merkt op in haar advies dat de afbakening van het programma onduidelijk is. Gaat het alleen over bestaand beheer richting eindberging of meer? Voorbeelden hiervan zijn het wel of niet anticiperen op plannen voor nieuwe kerncentrales en op mogelijk nieuw afvalbeleid over hergebruik van laag radioactief afval. Onzeker is waar, wanneer wat besloten wordt. Consequentie hiervan is dat ook onduidelijk is waarvan precies wanneer de milieugevolgen onderzocht moeten worden.
In haar advies gaat de Commissie er vanuit dat het milieueffectrapport in ieder geval zal ingaan op de milieugevolgen van de zogenoemde ‘routekaarten eindberging’ voor hoog radioactieve afval en de verbruikte splijtstoffen. De minister is aan het toewerken naar besluiten hierover. Ook gaat zij er vanuit dat de snel groeiende hoeveelheid radioactief afval van ziekenhuizen en de urgente capaciteitsproblemen bij provinciale depots voor laag radioactief afval een plek zullen krijgen in het rapport. In haar advies doet zij suggesties voor milieuonderzoek hiernaar.