Het belangenbehartigingswerk van NWEA, Holland Solar en Energie Samen brengt licht aan het einde van de tunnel van netcongestie. Netbeheerders hebben toegezegd om op korte termijn meer transport toe te kennen aan producenten van hernieuwbare energie. Leon Straathof, adviseur netinfrastructuur en -regulering licht dit toe.
De komende maand krijgen meer wind- en zonprojecten transportcapaciteit op het net in alle gebieden die qua netcapaciteit vol of bijna vol zijn (zie: capaciteitskaart). Straathof: “Het is dan wel nodig dat producten van wind-en zonne-energie bereid zijn om op verzoek van de netbeheerder af toe hun productievermogen te beperken om pieken in stroomaanvoer op het net te voorkomen.” Netbeheerders gaven aan dat producenten daar tot nu toe onvoldoende bereid toe zijn en daardoor gaven de netbeheerders minder transportcapaciteit vrij dan eigenlijk mogelijk is.
In overleg tussen de netbeheerders en NWEA, Holland Solar en Energie Samen is nu afgesproken dat de bestaande verplichting om mee te doen aan congestiemanagement van netgebruikers die meer dan 1 MW gebruiken wordt aangescherpt. Straathof: “De afspraken over capaciteitsbeperking en de vergoeding daarvoor zullen worden vastgelegd in een contract tussen de producent en de netbeheerder. Deze afspraken moeten dan natuurlijk wel nageleefd worden. Het is niet vrijblijvend.”
Netbeheerders zijn onder deze voorwaarde bereid om aan producenten van hernieuwbare energie meer transport toe te kennen, tot aan de financiële of technische grens uit het codebesluit congestiemanagement. De technische grens bedraagt 150% van de aanwezige capaciteit in het congestiegebied. De financiële grens is het maximale bedrag dat de netbeheerder jaarlijks aan kosten voor congestiemanagement mag maken in een congestiegebied (9 k€ per MW aanwezige capaciteit). Netbeheerders hebben toegezegd om al na de zomervakantie extra netcapaciteit vrij te geven aan producenten op de wachtrij die bereid zijn om een contract af te sluiten om bij te dragen aan het voorkomen van overbelasting van het net.
Straathof: “Dit is echt goed nieuws voor alle coöperaties (en andere ontwikkelaars) die zitten te wachten op aansluiting van hun project op het net. Het is daarom in ieders belang dat zoveel mogelijk producenten van wind- en zonne-energie zo’n capaciteitsbeperkingscontract afsluiten. Dan komt er op relatief korte termijn veel transportcapaciteit vrij. Het is logisch dat producenten met nieuwe projecten zo’n contract willen afsluiten, want voor hen is het belang groot om transportcapaciteit te bemachtigen. Maar als eigenaars van bestaande installaties ook zo’n contract afsluiten, dan zorgen zij ervoor dat er meer ruimte komt voor nieuwe projecten. Zo kunnen we elkaar helpen.”
Straathof: “Het belangrijkste is dat je een contract afsluit met de netbeheerder over het beperken van jouw opgewekte vermogen in piekmomenten en dat je jouw flexibele vermogen aanmeldt bij het congestiemanagementplatform van de netbeheerders (GOPACS https://www.gopacs.eu/). De komende weken starten we samen met de netbeheerders een campagne om het aangaan van zo’n contract en het aanmelden bij GOPACS laagdrempeliger te maken, voor zowel nieuwe als bestaande projecten. We gaan webinars organiseren en zullen ervoor zorgen dat de benodigde informatie beschikbaar wordt gesteld via een website.”