Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Mobiel inzetbare batterijen: de oplossing voor het overbelaste elektriciteitsnet in Utrecht

Skoon Energy, in samenwerking met Withthegrid en ACC, kondigt met trots de lancering aan van het project “Netgebonden Inzet Mobiele Batterijcapaciteit” (NIMB), deels ondersteund door een subsidie van de provincie Utrecht.

Skoon Energy 4 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In de komende twee jaar zal het NIMB-project onderzoeken in hoeverre mobiel inzetbare batterijen kunnen bijdragen aan het mitigeren van de gevolgen van het overbelaste elektriciteitsnet.

Wat is netcongestie

De elektriciteitsnetwerken in Nederland zijn overbelast. Dit komt doordat er steeds meer schone elektriciteit wordt opgewekt. Dat op zichzelf is natuurlijk goed nieuws. Maar al die opgewekte elektriciteit “past” niet overal op het huidige netwerk. Ondertussen beginnen steeds meer bedrijven en huishoudens elektriciteit te gebruiken. Dit veroorzaakt een file op het elektriciteitsnet (netcongestie). De vraag en aanbod van energie zijn eenvoudigweg te groot voor de capaciteit van het huidige elektriciteitsnet.

Dat leidt tot een groot maatschappelijk probleem. Nieuwe woonwijken kunnen niet worden afgebouwd omdat ze niet op het net kunnen worden aangesloten. Bedrijven lopen vast met hun uitbreidingsplannen omdat ze geen netaansluiting kunnen krijgen. Scholen die willen verduurzamen, zien zich genoodzaakt toch weer terug te vallen op de dieselgenerator, omdat het elektriciteitsnet vol is.

Mobiele batterijsystemen als duurzame oplossing

Zolang de netwerken nog niet zijn uitgebreid, kan het inzetten van mobiele batterijsystemen een oplossing zijn voor netbeheerders zoals Stedin. In de provincie Utrecht is het probleem van netcongestie groot en heeft het een grote impact op bedrijven in de regio. Daarom steunt het bestuur dit initiatief met een subsidie. De provincie streeft ernaar om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn; daarom is het belangrijk om dit initiatief te steunen om ervoor te zorgen dat het schaalbaar en toekomstbestendig is.

Hoe werkt het

Het project “Netgebonden Inzet Mobiele Batterijcapaciteit” maakt gebruik van bestaande mobiele batterijsystemen om extra capaciteit aan het elektriciteitsnet toe te voegen. Dit zijn batterijen die momenteel worden verhuurd voor evenementen of bouwprojecten als vervanging van dieselgeneratoren. Wanneer ze niet verhuurd zijn, zorgt de samenwerking tussen Skoon, Withthegrid en ACC ervoor dat deze batterijen op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Eenmaal aangesloten, wordt er meer capaciteit gecreëerd op het net, wat helpt om het probleem van netcongestie op te lossen.

Belangrijke partners in NIMB

NIMB is een unieke samenwerking tussen Skoon, Withthegrid en ACC. Ze vullen elkaar aan en kunnen gezamenlijk een groot netwerk van mobiele batterijsystemen opzetten waar dat nodig is. Withthegrid zorgt ervoor dat de mobiele batterijen in real-time kunnen worden aangestuurd. Skoon biedt softwaretools voor het beheer en de verhuur van schone energiesystemen en integreert de batterijen in het elektriciteitsnetsysteem. ACC ontwikkelt de handelsalgoritmes en het systeem dat nodig is om batterijcapaciteit efficiënt beschikbaar te maken voor verschillende markten.

Pilotprogramma’s en toekomstperspectieven

In de komende twee jaar zal NIMB verschillende pilotprogramma’s lanceren om de inzet van mobiele batterijen te testen en verfijnen. Deze pilots zullen de schaalbaarheid en effectiviteit van de oplossing demonstreren, wat de weg vrijmaakt voor bredere implementatie in de provincie en mogelijk in het hele land.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter