Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Netbeheerders kunnen experimenteren met standaardcontracten voor wind- en zonneparken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft de gezamenlijke netbeheerders twee jaar de tijd om te experimenteren met standaardcontracten voor congestiemanagement voor nieuwe wind- en zonneparken. Standaardcontracten zorgen er voor dat netbeheerders en producenten van duurzame energie makkelijker afspraken kunnen maken over congestiemanagement, zodat nieuwe wind- en zonneparken sneller toegang krijgen tot het net. Dat is belangrijk voor de energietransitie.

ACM 21 maart 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De brancheverenigingen Holland Solar en Energie Samen ondersteunen dit voornemen van de netbeheerders. Congestiemanagement houdt in dat producenten en afnemers van elektriciteit helpen het net minder te belasten. Zij ontvangen daarvoor een vergoeding van de netbeheerder.

Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: “De ACM wil de energietransitie versnellen en wil daarom ruimte geven aan initiatieven die er voor zorgen dat bestaande netten zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. De ACM staat open voor het experiment met standaardcontracten voor nieuwe wind- en zonneparken omdat deze hierdoor sneller kunnen worden aangesloten op het net.”

Elektriciteitsnet efficiënter benutten

Het elektriciteitsnet is op veel plekken in Nederland overvol. Hierdoor ontstaan wachtrijen voor toegang tot het net. Om deze wachtrijen op te lossen moeten netbeheerders de netten verzwaren en moeten netbeheerders én gebruikers zorgen dat bestaande netten zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. Door gebruik te maken van congestiemanagement kunnen netbeheerders wind- en zonneparken opdracht geven tijdelijk (deels) af te schakelen als er op piekmomenten niet genoeg transportcapaciteit is.

Congestiemanagementcontracten komen nog moeizaam tot stand. Zo is er nog geen goed beeld van welke vergoeding voor flexibiliteit redelijk is. Als netbeheerders met iedere nieuwe exploitant afzonderlijk afspraken moeten maken over de (financiële) voorwaarden van congestiemanagement, kost dat veel tijd. Met producenten die straks gebruikmaken van de standaardcontracten met een prijsformule en een gemaximeerde vergoeding voor het tijdelijk afschakelen van productie zijn die lange onderhandelingen niet meer nodig.

De keuze voor het standaardcontract is vrijwillig. Producenten die niet deelnemen aan het standaardcontract kunnen nog steeds individuele afspraken maken met de netbeheerder. Netbeheerders waarborgen ook dat zij voor deze producenten capaciteit beschikbaar houden op het net. Uiterlijk na 2 jaar zal de ACM de effecten van deze standaardcontracten evalueren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter