Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Netbeheerders positief over kabinetsplannen voor meer groene banen in techniek

De werkgeversorganisaties achter het Aanvalsplan Techniek zijn zeer positief over de gepresenteerde maatregelen van het kabinet om te zorgen voor meer groene banen in de techniek. De netbeheerders worden hierin vertegenwoordigd door onze werkgeversorganisatie WENB.

Netbeheer Nederland 6 februari 2023

Het aanvalsplan wordt door het kabinet omarmd als een sleutelonderdeel van de kabinetsaanpak om het tekort aan technici terug te dringen, blijkt uit de recent verzonden Kamerbrief. Hierin wordt een breed pakket aan maatregelen voorgesteld om kiezen voor de techniek aantrekkelijker te maken, het technisch onderwijs te versterken, technisch talent te behouden en inzet op innovaties om hetzelfde werk met minder mensen te kunnen doen.

Tekort aan technici is gevaarlijk voor halen klimaatdoelen

Afgelopen vrijdag is het kabinet gekomen met het Actieplan Groene en Digitale banen. Met dit plan wil het kabinet onder meer zorgen dat een tekort aan technici er niet toe leidt dat het doel om de uitstoot van CO2 met 55-60% te reduceren in 2030 in gevaar komt. Ook moet het plan meer dan 1 miljoen ICT-geschoolden in 2030 opleveren.

10-jarig leer-, werk- en inkomensperspectief

De ministers van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs zijn in hun brief positief over het Aanvalsplan Techniek, dat de technische branches Techniek Nederland, Bouwend Nederland, Metaalunie, FME en WENB samen met de werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland in november presenteerden aan het kabinet. Uitvoering van dit Aanvalsplan moet onder meer zorgen voor meer arbeidsbesparende (proces)innovaties, een cultuurverandering in de techniek met meer aandacht voor behoud van technici, 1.000 extra hybride docenten en een compleet nieuw arbeidsmarktsysteem om (meer) mensen te laten instromen en behouden (de zogeheten Gouden Poort). Een 10-jarig leer-, werk- en inkomensperspectief moet de techniek bovendien nog aantrekkelijker maken.

Verdubbelen

Het kabinet wil de investeringen van de organisaties voor uitvoering van het Aanvalsplan verdubbelen. Maarten Otto, voorzitter WENB en CEO Alliander: ‘Dat is goed nieuws, want alleen als de overheid, technische sectoren en onderwijsinstellingen samen optrekken, kunnen we het structurele tekort aan technici effectief aanpakken. En zonder technisch talent, geen warmtepompen, zonnepanelen en verzwaarde elektriciteitsnetten die nodig zijn voor de energietransitie. Laten we nu ook vaart maken met de uitvoering van het actieplan”.

De werkgeversorganisaties vinden het wel een gemiste kans dat er geen aandacht is voor introductie van een succesvolle vakkrachtenregeling zoals Duitsland die heeft. Zeker ook omdat het volgens de brief steeds lastiger wordt om technici uit andere Europese landen te verleiden om in Nederland te werken. Ook in andere landen is namelijk sprake van schaarste aan technici en vergrijzing.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter