Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Netbeheerders zien aantal huishoudens met zonnepanelen verder groeien in 2023

Ook in 2023 heeft de sterke groei van het aantal zonnepanelen op daken van woningen doorgezet. De netbeheerders tellen inmiddels op bijna 2,6 miljoen woningen zonnepanelen, waar het eind 2022 nog 2 miljoen waren. Dat betekent opnieuw een groei van ongeveer 30% en dat zo’n 32% van alle woningen in ons land zonnepanelen heeft. Nederland is hiermee nog steeds Europees koploper als het gaat om het aantal woningen met zonnepanelen.

Netbeheer Nederland 25 januari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Na enkele jaren van sterke groei in zonnepanelen laat ook 2023 een stevige groei zien. Opvallend is wel dat de groei in de loop van het jaar steeds minder werd.

Eigen gebruik stimuleren

De groei van het aantal zonnepanelen maakt de urgentie om de eigen stroom te gebruiken nog groter. Vooralsnog wordt slechts een klein deel van de opgewekte stroom thuis gebruikt, zo’n 30-40%. De overige stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd, waardoor er lokaal problemen op het elektriciteitsnet kunnen ontstaan. Als gevolg van het zwaarder belasten van de elektriciteitskabels in de straat, schakelen omvormers van zonnepanelen steeds vaker tijdelijk af.

Beter is het om de opgewekte stroom zelf meer te benutten, door de auto op te laden en door de was te doen wanneer de zon schijnt. Door eigen verbruik wordt het net minder belast en met gebruik van lokale opslag kan overdag opgewekte stroom ook in de avonduren zelf worden gebruikt.

Salderen draagt bij aan netproblemen

Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland: “Afschaffen van de salderingsregel betekent dat er ruimte op de netten komt voor meer woningen met zonnepanelen. De huidige salderingsregeling stimuleert namelijk het terugleveren van stroom en draagt daardoor bij aan de volle netten en het regelmatig afschakelen van zonnepanelen. Inmiddels is het beter om te kijken naar een stimulans om meer stroom te gebruiken op de momenten dat er veel wordt opgewekt.”

Recordinvesteringen

Niet alleen zonnepanelen zijn mateloos populair onder consumenten, ook laadpalen voor elektrische auto’s en warmtepompen zijn zeer gewild. Deze ontwikkelingen vragen om kabels waar veel meer stroom doorheen kan dan door het gros van de huidige kabels waar woningen op zijn aangesloten. Om aan al deze wensen tegemoet te komen werken de netbeheerders overal aan de verzwaring en uitbreiding van dat net. Netbeheerders investeren daarom meer dan ooit; tot en met 2026 lopen de jaarlijkse investeringen op tot ruim 8 miljard euro per jaar in de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetten. 

De ontwikkelingen per regionale netbeheerder zijn:

 

Nieuw toegevoegd in 2023

Totaal aantal

% verandering tov 2022

Stedin

145.000

594.698

+32

Westland Infra

5740

65.000

+9,6

Rendo

2589

13.000

+25

Liander

202.047

966.146

+26,4

Enexis

240.446

1.109.175

+27,7

Coteq

4226

17.832

+31

Meld zonnepanelen aan

Nog veel consumenten weten niet dat ze wettelijk verplicht zijn om hun zonnepanelen te registreren via de website www.energieleveren.nl. Dit is wel erg belangrijk. Hoe meer informatie er beschikbaar is over waar en hoeveel zonnepanelen er op daken liggen, hoe beter de netbeheerders ervoor kunnen zorgen dat het energienet stabiel en betrouwbaar blijft. Op de website www.energieleveren.nl kunnen woningeigenaren en kleine bedrijven zonnepanelen registreren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter