Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Nieuw rapport: Kosten hernieuwbare energie in 2022 lager dan fossiel

Uit een rapport van de International Renewable Energy Agency (IRENA) blijkt dat maar liefst 86 procent (187 GW) van de nieuw in gebruik genomen hernieuwbare capaciteit in 2022 lagere kosten had vergeleken met elektriciteit gestookt op fossiele brandstoffen. Het cumulatieve effect van de hernieuwbare capaciteit die sinds het jaar 2022 is toegevoegd, heeft zich vertaald in een duizelingwekkende verlaging van de brandstofkosten van de elektriciteitssector met ten minste 520 miljard dollar in 2022.

NWEA 30 augustus 2023

De kosten voor windenergie op land daalden met 5 procent, de kosten zonne-energie op utiliteitsschaal met 3 procent en voor bio-energie met 13 procent. De kosten voor offshore wind lieten een marginale stijging zien, als gevolg van het verminderde aandeel van China in de inzet van offshore wind in 2022.

Veerkracht

Volgens het rapport is 2022 een keerpunt in de inzet van hernieuwbare energie. Het kostenconcurrentievermogen is nog nooit zo groot geweest, ondanks de aanhoudende inflatie van onder andere grondstoffen over de hele wereld. De regio’s die het zwaarst getroffen werden door de historische fossiele prijsschok bleken opmerkelijk veerkrachtig grotendeels dankzij de enorme toename van wind- en zonne-energie in de afgelopen tien jaar. Dit rapport laat zien dat deze verschuiving cruciaal is voor het aanpakken van de energie- en klimaatuitdagingen.

Economische voordelen

Naast de onmiddellijke kostenbesparing brengt de transitie naar hernieuwbare energiebronnen ook aanzienlijke economische voordelen met zich mee doordat het de CO2-uitstoot en lokale luchtverontreiniging terugdringt. Het rapport onderstreept dat zonder wijdverbreide adoptie van hernieuwbare energiebronnen in de afgelopen twintig jaar de economische onrust als gevolg van de prijsschok voor fossiele brandstoffen in 2022 veel ernstiger had kunnen zijn.

Jan Vos, voorzitter NWEA: “Dit rapport bevestigt dat hernieuwbare energiebronnen de goedkoopste bron van nieuwe energieopwekking zullen worden, de energiezekerheid versterken én in staat zijn consumenten te beschermen tegen schokken van fossiele brandstoffen.”

Bijlage

Rapport: Renewable Power Generation Costs in 2022

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter