Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Nieuwe tool in Klimaateffectatlas toont KNMI’23-scenario’s

De landelijke Klimaateffectatlas is uitgebreid met een nieuwe tool. In deze tool zijn de KNMI’23-klimaatscenario’s verwerkt. Je kunt de tool gebruiken om te zien hoe hitte, droogte, wateroverlast en zeespiegelstijging zich in Nederland ontwikkelen bij verdere klimaatverandering.

Kennisportaal Klimaatadaptatie 12 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Tool met nieuwe klimaatscenario’s

In de nieuwe tool(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) kun je zien hoe het klimaat in Nederland kan veranderen in verschillende regio’s in Nederland. Bijvoorbeeld wat de gemiddelde zomertemperatuur in 2050 is of hoeveel neerslag er dan in een uur kan vallen. De tool is gebaseerd op de nieuwe KNMI’23-klimaatscenario’s. Dit zijn scenario’s van hoe het klimaat er in Nederland in de toekomst uit kan komen te zien. Deze scenario’s komen van het KNMI en zijn gebaseerd op de laatste inzichten van het IPCC.

Van lengte groeiseizoen tot maximaal neerslagtekort

Voor de thema’s hitte, droogte en wateroverlast zijn er verschillende indicatoren. Voor hitte zijn dat onder andere de lengte van het groeiseizoen en het aantal tropische dagen. Voor wateroverlast zie je bijvoorbeeld hoeveel neerslag een piekbui kan opleveren. En voor droogte kun je bijvoorbeeld de indicatoren zomerneerslag en maximaal neerslagtekort bekijken.

Hoogste en laagste scenario voor 2050 en 2100

Voor elke indicator kun je zien wat de waarden zijn voor het huidige klimaat en het klimaat van 2050 en 2100. Voor 2050 en 2100 zijn er eigenlijk vier klimaatscenario’s: Hoog-Nat, Hoog-Droog, Laag-Nat, Laag-Droog. Maar in de tool zie je alleen de scenario’s die de minste en meeste verandering laten zien. Dat betekent dat je altijd ziet wat de waarden zijn bij een hoge CO2-uitstoot (H) en een lage CO2-uitstoot (L). Maar het verschilt per indicator of er voor het natte (n) of droge (d) scenario gekozen is.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter