De VNG wil dat de aanpak van netcongestie wordt verbreed. Nu ligt de focus te eenzijdig op snellere uitbreiding van het elektriciteitsnet. Dat leidt tot onnodig hoge maatschappelijke kosten. Volgens de VNG moet verzwaring van het net samenlopen met energiebesparing en beter benutten van het net.
Dat schrijven we in onze inbreng voor het commissiedebat netcongestie en energie-infrastructuur (pdf, 152 kB). We pleiten ervoor te gaan omdenken, door de 3 actielijnen van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie als volgt aan te passen:
We missen in de aanpak van netcongestie maatregelen om de vraag naar energie te verminderen. Deze opties dragen daaraan bij:
Met collectieve warmtenetten hoeft het elektriciteitsnet minder verzwaard worden. Daarom is het van belang de Wet collectieve warmte snel aan te nemen. Dat levert een belangrijke bijdrage om collectieve warmte te versnellen en daarmee netcongestie te verminderen.
Als duurzaam opgewekte energie kan worden gedeeld, is minder transportcapaciteit nodig voor zowel aanbod van als vraag naar elektriciteit. Daarom dringen we erop aan om energie delen op te nemen in de Energiewet.
We moeten kunnen meten wanneer het elektriciteitsnet zijn grens bereikt, hoe groot die overschrijding is en waar – in welke wijk, op welk transformatorstation – de grens wordt bereikt. Die data moeten breder beschikbaar komen, ook voor gemeenten. Op die manier krijgen ze beter inzicht in de omvang en ernst van het probleem. Op basis van deze data kunnen overheden en netbeheerders gezamenlijk gefundeerde keuzes maken en gericht innovaties ontwikkelen die netcongestie voorkomen of verminderen.
De transportcapaciteit op het elektriciteitsnet schiet vooral op piekmomenten te kort. In deze actielijn is daarom veel winst te behalen door andere beleidskeuzes te maken en gedragsveranderingen op gang te brengen, zodat gebruikers de spits op het elektriciteitsnet mijden.
Het net sneller verzwaren is ook nodig. Maar zonder inzicht in wanneer, wat en waar staan de betaalbaarheid, schaarse ruimte, woningbouw en economische ontwikkeling onnodig onder druk. Omdenken is daarom noodzakelijk en urgent.