Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Ondanks hoog bouwtempo nemen wachtlijsten toe

Han Slootweg, themaleider slim en flexibel elektriciteitssysteem bij Netbeheer Nederland, heeft bij Nieuwsuur een update gegeven over flexibel vermogen in het elektriciteitsnet.

Netbeheer Nederland 25 juli 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Toegang tot het elektriciteitsnet is niet altijd meer vanzelfsprekend. Wie een nieuwe of een verzwaarde stroomaansluiting nodig heeft, komt steeds vaker op een wachtlijst te staan. In mei stonden er 5600 bedrijven op de wachtlijst. Inmiddels zijn het er 6000 voor afname van stroom en staan er 8000 bedrijven op de wachtlijst voor teruglevering.

Bouwen, bouwen, bouwen

“Ons motto is bouwen, bouwen, bouwen en dat gaat in een ongelofelijk hoog tempo. De netbeheerders bouwen meer en sneller dan ik enkele jaren geleden voor mogelijk gehouden zou hebben” stelt Han Slootweg. “Alleen de vraag ontwikkelt zich nog sneller, waardoor er wachtlijsten ontstaan. Laten we daarom nu samen naar het tekort kijken en samen kijken wat er wél mogelijk is.”

Het huidige net biedt nog ruimte, maar dan moeten we het efficiënter gaan gebruiken. Daar is nog winst te behalen. Het netwerk zit niet altijd vol, maar op piekmomenten die zich een aantal honderden uren per jaar voordoen. Tussen de pieken is nog ruimte, maar dan moeten netbeheerders en gebruikers van het net samen kijken hoe we die ruimte kunnen benutten.

Kansen voor flexibel gebruik van stroom

Demissionair minister Jetten stelt daarom een flexcoördinator Energie aan, die samen met alle betrokken op zoek zal gaan naar meer kansen voor flexibel gebruik van stroom. “Hij of zij zal praktische haken en ogen uit moeten werken” denkt Slootweg. “Zorgen dat flexibiliteit concreet wordt en echt impact maakt in de praktijk.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter