De Raad heeft vandaag een verordening goedgekeurd met een maatregelenkader ter versterking van het Europese ecosysteem voor de productie van nettonultechnologie (beter bekend als de verordening voor een nettonulindustrie).
Dit is de laatste stap in het besluitvormingsproces.
Doel is dat er meer nettonultechnologie wordt gebruikt in de industrie om de klimaatdoelen van de EU te halen. De kracht van de eengemaakte markt moet daarbij de leidersrol van Europa op het gebied van groene technologie in de industrie versterken.
‘’De verordening voor een nettonulindustrie is een van de hoekstenen van een nieuw industriebeleid. Het nieuwe kader zal Europa helpen het voortouw te nemen in de wereldwijde wedloop om groene technologieën en ervoor zorgen dat onze bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering ook onze afhankelijkheid vermindert, onze strategische autonomie versterkt en ons helpt om groei en banen in Europa te creëren.’’
Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw
De verordening nettonulindustrie zal investeringen in groene technologieën interessant maken door:
het vergunningsproces voor strategische projecten vlotter te doen verlopen
de markttoegang voor strategische technologieproducten makkelijker te maken
de vaardigheden van de Europese beroepsbevolking in deze sectoren te verbeteren
een platform op te richten om het optreden van de EU te coördineren
Om innovatie te bevorderen, worden gunstige regelgevingskaders voorgesteld om innovatieve technologieën te ontwikkelen, te testen en te valideren (zogeheten testomgevingen).
De verwezenlijking van de doelstellingen uit de verordening zal worden gemeten aan de hand van 2 benchmarks. Ten eerste moet de productiecapaciteit voor nettonultechnologieën, zoals fotovoltaïsche zonnepanelen, windturbines, batterijen en warmtepompen, 40% van de behoeften van de EU gaan afdekken. Ten tweede moet de Unie in 2040 een aandeel van 15% van de wereldproductie hebben bereikt.
Daarnaast moet tegen 2030 jaarlijks 50 miljoen ton operationele CO2-injectiecapaciteit worden gehaald in geologische opslaglocaties op het grondgebied van de Unie.
Nu de Raad het standpunt van het Europees Parlement heeft goedgekeurd, is de verordening aangenomen.
Na ondertekening door de voorzitter van het Parlement en de voorzitter van de Raad wordt ze bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. De verordening treedt de dag na die publicatie in werking.
De verordening voor een nettonulindustrie is een van de 3 wetgevingsinitiatieven van het industrieel plan voor de Green Deal om het concurrentievermogen van de Europese nettonulindustrie te versterken en de snelle transitie naar klimaatneutraliteit te ondersteunen. De andere 2 zijn de verordening kritieke grondstoffen en de hervorming van de opzet van de elektriciteitsmarkt.
De Commissie diende op 16 maart 2023 haar voorstel in. Het Europees Parlement nam op 21 november 2023 zijn standpunt aan en de Raad bepaalde op 7 december 2023 zijn algemene oriëntatie. De Raad en het Parlement bereikten op 6 februari 2024 een voorlopig akkoord, waarover in de plenaire vergadering van het Europees Parlement op 25 april 2024 werd gestemd.