Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Raad keurt verordening nettonulindustrie definitief goed

De Raad heeft vandaag een verordening goedgekeurd met een maatregelenkader ter versterking van het Europese ecosysteem voor de productie van nettonul­technologie (beter bekend als de verordening voor een nettonul­industrie).

Europese Raad 27 mei 2024

Dit is de laatste stap in het besluitvormings­proces.

Doel is dat er meer nettonul­technologie wordt gebruikt in de industrie om de klimaatdoelen van de EU te halen. De kracht van de eengemaakte markt moet daarbij de leidersrol van Europa op het gebied van groene technologie in de industrie versterken.

‘’De verordening voor een nettonul­industrie is een van de hoekstenen van een nieuw industriebeleid. Het nieuwe kader zal Europa helpen het voortouw te nemen in de wereldwijde wedloop om groene technologieën en ervoor zorgen dat onze bijdrage aan de strijd tegen de klimaat­verandering ook onze afhankelijkheid vermindert, onze strategische autonomie versterkt en ons helpt om groei en banen in Europa te creëren.’’

Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw

Groene technologieën stimuleren

De verordening nettonulindustrie zal investeringen in groene technologieën interessant maken door:

  • het vergunningsproces voor strategische projecten vlotter te doen verlopen

  • de markttoegang voor strategische technologie­producten makkelijker te maken

  • de vaardigheden van de Europese beroepsbevolking in deze sectoren te verbeteren

  • een platform op te richten om het optreden van de EU te coördineren

Om innovatie te bevorderen, worden gunstige regelgevings­kaders voorgesteld om innovatieve technologieën te ontwikkelen, te testen en te valideren (zogeheten testomgevingen).

De verwezenlijking van de doelstellingen uit de verordening zal worden gemeten aan de hand van 2 benchmarks. Ten eerste moet de productiecapaciteit voor nettonul­technologieën, zoals fotovoltaïsche zonnepanelen, windturbines, batterijen en warmtepompen, 40% van de behoeften van de EU gaan afdekken. Ten tweede moet de Unie in 2040 een aandeel van 15% van de wereldproductie hebben bereikt.

Daarnaast moet tegen 2030 jaarlijks 50 miljoen ton operationele CO2-injectiecapaciteit worden gehaald in geologische opslaglocaties op het grondgebied van de Unie.

Volgende stappen

Nu de Raad het standpunt van het Europees Parlement heeft goedgekeurd, is de verordening aangenomen.

Na ondertekening door de voorzitter van het Parlement en de voorzitter van de Raad wordt ze bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. De verordening treedt de dag na die publicatie in werking.

Achtergrond

De verordening voor een nettonulindustrie is een van de 3 wetgevings­initiatieven van het industrieel plan voor de Green Deal om het concurrentievermogen van de Europese nettonul­industrie te versterken en de snelle transitie naar klimaat­neutraliteit te ondersteunen. De andere 2 zijn de verordening kritieke grondstoffen en de hervorming van de opzet van de elektriciteitsmarkt.

De Commissie diende op 16 maart 2023 haar voorstel in. Het Europees Parlement nam op 21 november 2023 zijn standpunt aan en de Raad bepaalde op 7 december 2023 zijn algemene oriëntatie. De Raad en het Parlement bereikten op 6 februari 2024 een voorlopig akkoord, waarover in de plenaire vergadering van het Europees Parlement op 25 april 2024 werd gestemd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter