De resultaten van 2024 laten opvallende trends zien. Een forse stijging van de hoeveelheid hernieuwbare energie in vervoer en een sterke daling van de CO2-uitstoot in de brandstofketen. De positieve ontwikkelingen komen voort uit ingrepen in de nationale regelgeving. Zo bleken de verhoging van de jaarverplichting en een lagere rekenfactor voor zeevaart effectief.
Alle individuele brandstofleveranciers voldeden in 2024 aan hun verplichtingen voor zowel de inzet van hernieuwbare energie als het behalen van de emissiereductie. Er is ruim 40% meer aan hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) ingezet dan voorgaand jaar. In totaal werd 107 miljoen gigajoule aan hernieuwbare energie geleverd, door 202 bedrijven. Dit staat gelijk aan het vervangen van circa 2,8 miljard liter ruwe olie door hernieuwbare energie.
Bedrijven voldeden ook aan hun emissiereductieverplichting. De totale emissiereductie in vervoer in 2024 bedroeg hierdoor 4,5 megaton CO2.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) voerde voor 2024 twee veranderingen door:
de jaarverplichting voor brandstofleveranciers ging omhoog van 18,9 % naar 28,4%;
de vermenigvuldigingsfactor voor leveringen van hernieuwbare energie aan de zeevaart ging omlaag naar 0,4.
Deze ingrepen leidden tot een sterke stijging van het aandeel duurzame biobrandstoffen in wegvervoer, met name door meer inzet van de dieselvervanger hydrotreated vegetable oil (HVO). Een gemiddelde tankbeurt van diesel bevatte in 2024 zo’n 14% duurzame biobrandstof.
De levering van biobrandstoffen aan de luchtvaart is sterk gestegen en levert ook een substantiële bijdrage aan de inzet van hernieuwbare energie. Deze stijging is het gevolg van meerdere factoren die de inzet van biokerosine stimuleren, met naast de beloning met HBE’s ook emissiehandel en de Europese brandstofverordening voor luchtvaart.