Menu

Filter op
content
Klimaatweb
0

Recordaandeel zon productie, wind blijft achter

Het aandeel zonnestroom bereikte een record in augustus. De bijdrage van windenergie bleef achter. Daardoor steeg de productie van hernieuwbare energie minder dan voorgaande maanden. De productie van augustus lag 11 procent hoger in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl (1).

Klimaatakkoord 2 september 2022

25 procent aandeel voor zon
Het aandeel van 25 procentl zonnestroom heeft een aantal redenen. Ten eerste liggen er fors meer panelen. Ten tweede was augustus een zeer zonnige maand. Het KNMI (2) registreerde 289 zonuren tegen 205 normaal. Daarmee was deze maand de op een na zonnigste sinds het begin van de waarnemingen. Als derde speelt mee dat de stroomvraag lager was vanwege de vakantie en zuinig gebruik omdat stroom duur is.

Al met al groeide het aandeel duurzame stroom naar 48 procent, tegen 42 procent in augustus vorig jaar. Het Klimaatakkoord streeft in 2030 naar 70 procent duurzaam opgewekte stroom. Het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL) denkt dat zelfs 75 procent haalbaar is.

Beperkte stijging hernieuwbare productie

De totale productie van hernieuwbare energie groeide 11 procent. Dat is een van de mindere stijgingen dit jaar. Alleen in maart en mei lag het groeipercentage met 10 procent nog iets lager. Het waaide deze maand niet zoveel. Biomassa zorgde voor bijna de helft van de hernieuwbare productie, gevolgd door zon en daarna op afstand windenergie.   

LET OP: Energie en stroom verschillen
Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent. 
Door electrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel electriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 GW wind op zee, die volgens plan voor een deel al in 2030 gereed zal zijn en dan haar bijdrage levert.

Alle bronnen
Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming

Bronnen

  1. https://energieopwek.nl/

  2. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2022/augustus

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter