Om het leefgebied van inheemse planten en dieren in Zuid-Holland te vergroten en te verbeteren, is de subsidieregeling “Realisatie leefgebied icoonsoorten, landschapselementen en voedselbossen” opgesteld. Voor 2025 is in totaal € 400.000,- beschikbaar voor deze subsidie.
De provincie Zuid-Holland opent op 1 mei 2025 deze subsidieregeling. Het gaat om natuur versterken in de stad en in het landelijk gebied. Natuur maakt het leven gezonder, mooier en is belangrijk voor de leefbaarheid van onze provincie.
Een gezonde, biodiverse leefomgeving is van belang. Het vergroten en versterken van het leefgebied van inheemse planten, bomen en dieren in zowel landelijk als stedelijk gebied draagt bij aan het behoud van biodiversiteit, en ook aan het verbeteren van de leefomgeving voor mens en dier.
Daarom zetten we in op het behouden, herstellen en vergroten van de biodiversiteit in Zuid-Holland, ook buiten de natuurgebieden.
Met de subsidieregeling voor realisatie van leefgebied icoonsoorten, landschapselementen en voedselbossen werken we langs de lijn van icoonsoorten. Dit zijn karakteristieke soorten voor de verschillende landschappen die Zuid-Holland kent. Als het leefgebied voor deze planten en dieren op orde is, ontstaat er een gezonde natuur die in balans is. Ook wij als mens zijn hier afhankelijk van. De natuur zorgt voor schone lucht, gezond voedsel en ontspanning.
De subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten die gericht zijn op een aanzienlijke verbetering van het leefgebied van icoonsoorten of habitatrichtlijnsoorten. Dit omvat onder andere het aanleggen van verschillende landschapselementen, zoals bosjes met bomen en struiken, natuurvriendelijke oevers, poelen, rietpercelen en kruidenrijk grasland. De landschapselementen dragen bij aan het versterken van de biodiversiteit en het verbeteren van het ecosysteem.
Voor 2025 is in totaal € 400.000,- beschikbaar voor deze subsidie. De aanvraagperiode is van 1 mei tot en met 16 juni 2025.
Sommige planten- en diersoorten zijn typerend voor het Zuid-Hollandse landschap en vormen een graadmeter voor de staat van onze natuur. Voor 15 van deze icoonsoorten zijn speciale infobladen ontwikkeld.
Deze infobladen bieden praktische en visueel aantrekkelijke informatie over de leefgebieden van deze iconische soorten in Zuid-Holland. Hierin staan heldere richtlijnen en effectieve maatregelen om deze soorten te ondersteunen. Of je nu werkt aan de inrichting of het beheer van stedelijke of landelijke gebieden, met deze kennis kun je eenvoudig rekening houden met de behoeften van deze icoonsoorten en hun leefomgeving versterken. Laat je inspireren en draag bij aan een natuurrijk Zuid-Holland.