Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Studie naar waterstof producerend schip

Een schip dat tijdens het zeilen waterstof produceert. En dat deze waterstof omzet in elektriciteit om te kunnen varen bij windstilte. Het Japanse Mitsui O.S.K. Lines gaat dat schip bouwen.

Het waterstof producerende schip, de zogenoemde Wind Hunter, moet in 2030 vaarklaar zijn. De bouwstart is gepland in 2024. Het gaat om een vaartuig met een lengte van 60 tot 70 meter met meerdere zeilen. Bij harde wind zorgen die niet alleen voor de voortstuwing. Onder het schip draaien turbines in het water en wekken elektriciteit op waarmee waterstof wordt geproduceerd.

H2Platform 22 december 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Waterstof maken bij veel wind

De waterstof wordt opgeslagen in een tank. Als de wind zwak is, gebruikt het schip die waterstof om in brandstofcel elektriciteit te maken. Elektromotoren nemen dan de voortstuwing over. De gedachte achter dit Wind Hunter-project is volledig emissievrije scheepvaart. En dan met name voor vervoer van goederen.

Demonstratietesten uitgevoerd

Mitsui O.S.K. Lines heeft al experimenten gedaan. De uitkomsten daarvan zijn veelbelovend en dus is nu gekozen voor de bouw van een groot schip. “We hebben testen uitgevoerd met een jacht in Omura Bay, in de prefectuur Nagasaki. Voor de volgende fase zijn we van plan om in 2024 te beginnen met de bouw van een waterstof producerend schip met een totale lengte van 60 tot 70 meter en uitgerust met meerdere zeilen.”

Nog veel uitdagingen op te lossen

“Natuurlijk zijn er nog veel uitdagingen die moeten worden opgelost, maar uitdagingen aangaan is wat we doen bij Mitsui O.S.K. Lines. Als je niet de eerste stap zet, bereik je nooit je doel. Deze reis stippelt een directe route naar de toekomst uit.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter