Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Uitspraak CBb in geschillen Twence en Avebe vs. TenneT

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 1 oktober 2024 uitspraak gedaan over twee geschilbesluiten van de ACM. In deze geschilbesluiten heeft de ACM geoordeeld dat TenneT geen kosten in rekening mag brengen voor de verplaatsing van de maatwerkaansluitingen van Twence B.V. (Twence) en Coöperatie Koninklijke Avebe U.A. (Avebe) en TenneT de periodieke aansluitvergoeding (PAV) van Avebe niet mag verhogen. Het CBb volgt het oordeel van de ACM.

Autoriteit Consument & Markt 1 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De verplaatsing en vernieuwing van de aansluitingen van Twence en Avebe is nodig omdat TenneT aanpassingen doet in het door haar beheerde hoogspanningsnet. Hierbij wordt station Boldershoek vervangen waardoor de aansluiting van Twence moet worden verplaatst naar een nieuw netaansluitpunt. Ten aanzien van Avebe geldt dat haar netaansluitingspunt wordt verplaatst naar een nieuw hoogspanningsstation op het bedrijventerrein Zuid-Groningen. Het CBb is het met de ACM eens dat kosten hiervoor niet bij aangeslotenen in rekening kunnen worden gebracht omdat geen sprake is van vervanging van de aansluitingen zoals bedoeld in de Tarievencode elektriciteit (Tarievencode). In de Tarievencode is bepaald dat van vervanging sprake is als het doel ervan is dat de levensduurverlenging van de aansluitingen wordt verlengd. Dat de levensduur van de aansluitingen van Twence en Avebe feitelijk wel wordt verlengd met de verplaatsing en wijziging van de aansluitingen is echter niet relevant. Het doel van de verplaatsing is namelijk gelegen in de netaanpassingen van TenneT en daarmee niet levensduurverlenging van de aansluitingen.

TenneT mag ook de PAV van Avebe niet verhogen als gevolg van de wijziging van de aansluiting. Het uitgangspunt van de Tarievencode is namelijk dat hiervoor sprake moet zijn van tussen de netbeheerder en de aangeslotene overeengekomen investeringskosten. TenneT heeft echter eenzijdig besloten om de PAV van Avebe te verhogen. Hier biedt de Tarievencode geen grondslag voor.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter