Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Verduurzamen woningvoorraad kan doelmatiger

Veel corporaties zien schilisolatie als belangrijkste actie bij het verduurzamen van hun woningvoorraad. Dat kan doelmatiger. Zet de schaarse beschikbare middelen slim en efficiënt in door isolatie te combineren met het verduurzamen van installaties. Dat zorgt voor besparing van aardgas en CO2 en voor lagere woonlasten.

Over Morgen 3 oktober 2022

Woningcorporaties willen hun schaarse middelen zo doelmatig mogelijk inzetten voor verduurzaming. Het is zaak de investeringen op energetische verbetering zo te kiezen, dat ze optimaal bijdragen aan lagere CO2-uitstoot en beheersbare woonlasten op de lange en korte termijn.

Daarbij is sturen op alleen energielabels niet meer voldoende. CO2-besparing gaat over het klimaat en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Woonlasten gaat over de portemonnee van de huurder. Hoe kun je daar als corporatie in de praktijk op sturen?

Isoleren heeft een optimum

Peter Paul Smoor, adviseur verduurzaming woningcorporaties: ‘Isolatie heeft maar een beperkt effect op CO2 en woonlasten. Uiteraard kun je doorgaan met het isoleren van de schil, gelijktijdig met een natuurlijk moment van onderhoud en bij renovaties.

Maar isoleren heeft een optimum. Alles daarboven zorgt voor sterker stijgende kosten en een grotere CO2-footprint van het materiaalgebruik. Uiteraard is er nog veel gas te besparen bij slecht geïsoleerde woningen (E,F,G labels), maar een groot deel van het bezit van woningcorporaties is nu al redelijk of goed geïsoleerd.’

Begin nu met de warmtevoorziening

‘Het is nodig om nu te starten met het plannen van ingrepen en het begroten van investeringen in het verduurzamen van de warmtevoorziening. Wacht hier niet mee, want met de huidige technieken zoals hybride warmtepompen kun je al starten met woningen die minder goed geïsoleerd zijn dan de Isolatiestandaard’, stelt Gertjan Wolleswinkel, adviseur vastgoed en woningcorporaties.

Bespaar meer dan met isoleren alleen

In de praktijk voorzien woningcorporaties woningen van een individuele (hybride) warmtepomp, een collectieve (hybride) warmtepomp of ze worden aangesloten op een warmtenet. ‘Op deze manier bespaar je veel aardgas en CO2, veel meer dan met alleen isoleren bereikt kan worden’, benadrukt Peter Paul Smoor.

Dit heeft meerdere voordelen: de bewoner is veel minder afhankelijk van de sterk fluctuerende gasprijs en door elektrificatie van de opwek van warmte in combinatie met het verduurzamen van de Nederlandse elektriciteitsmix kan voldaan worden aan de CO2-doelstelling voor 2030.

Denk ook aan het dak

Uiteraard is het ook verstandig om zonnepanelen te installeren op de woning. Hierdoor dalen de woonlasten voor de bewoner sterk. Helemaal bij de huidige hoge elektriciteitsprijzen. Daarnaast draagt het dak van de woning zo bij aan het verduurzamen van het gehele elektriciteitsnet, waarvoor in Nederland de beschikbare ruimte een beperkende factor is.

Kies de juiste maatregelen

De adviseurs van Over Morgen helpen corporaties bij het kiezen van de juiste configuratie van maatregelen op complexniveau, zodat de te besteden middelen optimaal voor CO2-besparing en beheersbare woonlasten worden ingezet.

Gertjan Wolleswinkel: ‘Daarbij focussen we op het totale pakket aan maatregelen en dus niet alleen op isolatie en op het maken van labelstappen. Zo zorg je er als corporatie voor dat je de schaarse middelen doelmatig inzet met een maximale besparing op aardgas, CO2 en woonlasten in de tijd.’

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter