Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Vermogen zonnepanelen iets minder sterk toegenomen in 2023

In 2023 was de groei van het opgestelde vermogen van zonnepanelen voor de tweede keer in tien jaar minder dan het jaar daarvoor. Toch blijft het aantal geplaatste zonnepanelen hard toenemen. In 2023 is het opgestelde vermogen van zonnepanelen gestegen met ruim 22 procent. Dit blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van het CBS.

CBS 17 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In 2023 steeg het opgestelde vermogen van zonnepanelen met 4,3 gigawatt tot 23,9 gigawatt, vergeleken met het jaar daarvoor. Vergeleken met 2013 was het opgestelde vermogen bijna 40 keer hoger. Een gigawatt (GW) is hetzelfde als een miljard watt. Omdat de omstandigheden voor het opwekken van zonne-energie niet altijd ideaal zijn, ligt de daadwerkelijke stroomproductie van zonnepanelen meestal lager dan het vermogen.

Ruim 41 procent vermogen ligt op woningen

Woningen met zonnepanelen waren in 2023 goed voor ongeveer 10,1 gigawatt aan vermogen, een toename van 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor (8 gigawatt). Woningen met zonnepanelen zorgden daarmee in 2023 voor iets meer dan 42 procent van het totale vermogen. Bedrijven met zonnepanelen zorgden voor de overige 58 procent aan opgesteld vermogen. Bij bedrijven was de toename van het opgesteld vermogen bijna 20 procent ten opzichte van 2022.

Het totale opgestelde vermogen was in 2023 verspreid over 2,8 miljoen installaties, waarvan ruim 2,5 miljoen op woningen. Het gemiddeld vermogen van zonnestroominstallaties op woningen was aan het einde van 2023 bijna 4 duizend watt. Hoewel bedrijven een stuk minder zonnestroominstallaties hebben, was het gemiddeld vermogen per installatie met 61 duizend watt veel groter.

Bijna 17 procent van elektriciteitsproductie door zonnepanelen

De productie van stroom door zonnepanelen is net zoals de afgelopen jaren weer gestegen. In 2023 produceerden zonnepanelen bijna 20 duizend gigawattuur. Dit is bijna net zoveel als het totale elektriciteitsverbruik van alle woningen in Nederland en bijna zeventien procent van de totale netto elektriciteitsproductie.

In de afgelopen twee jaar is de elektriciteitsproductie bijna verdubbeld, in 2021 werd er 11,3 duizend gigawattuur geproduceerd door zonnepanelen. Dit komt niet alleen doordat er meer zonnepanelen zijn geïnstalleerd, maar ook doordat in 2023 de zon meer scheen dan gemiddeld.

Meer dan 1 megawatt per vierkante kilometer in 4 op de 10 gemeenten

Het opgestelde vermogen van zonnepanelen kan per gemeente verschillen. In 2023 stond in Nederland gemiddeld 0,71 megawatt aan zonnepanelen per vierkante kilometer opgesteld. Van alle gemeenten in Nederland hadden bijna 4 op de 10 een opgesteld vermogen van meer dan een megawatt (een miljoen watt). Zwijndrecht was met meer dan 5 megawatt de gemeente met het meeste vermogen per vierkante kilometer.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter