Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Verzoek TenneT derde wijziging fallback procedures Core regio

TenneT TSO B.V. (TenneT) heeft op 29 april 2024 het voorstel voor een derde wijziging van de fallback procedures voor de Core capaciteitsberekeningsregio (Core regio) aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ter goedkeuring voorgelegd. De fallback procedures bevorderen de vrije handel in elektriciteit in Europa. Als de standaard procedures voor het toewijzen van de beschikbare grensoverschrijdende capaciteit onverhoopt niet werken, zullen deze procedures door middel van schaduwveilingen er voor zorgen dat de handel toch kan doorgaan. Dat draagt bij aan een betaalbare, betrouwbare én duurzame energievoorziening.

Autoriteit Consument & Markt 29 mei 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

CACM Verordening

Op 15 augustus 2015 is Verordening (EU) 2015/1222 van de Commissie van 24 juli 2015 tot vaststelling van richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing en congestiebeheer (hierna: CACM Verordening), in werking getreden. Deze verordening heeft als doel om een Europese geïnterconnecteerde eenvormige day-ahead- en intraday elektriciteitsmarkt te creëren. Op grond van de CACM Verordening moeten de transmissiesysteembeheerders binnen (delen van) de Europese Unie diverse voorstellen ontwikkelen en ter goedkeuring voorleggen aan hun eigen regulerende instanties (in Nederland is dit de ACM).

Het voorstel

De transmissiesysteembeheerders moeten volgens artikel 44 van de CACM Verordening een voorstel voor de fallback procedures ontwikkelen voor de Core regio. Het voorstel voor de fallback procedures voor de Core regio is op 27 september 2018 door het Europese energieagentschap ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) vastgesteld. Op 30 maart 2021 heeft ACER een eerste en op 21 maart 2022 heeft de ACM een tweede wijziging van dit voorstel goedgekeurd. Op 29 april 2024 ontving de ACM het voorstel voor een derde wijziging van deze fallback procedures van TenneT.

Het voorstel bevat wijzigingen om de fallback procedures en specifiek de in de bijlage bij deze procedures opgenomen Shadow Allocation Rules (SAR) voor alle Europese biedzonegrenzen zoveel mogelijk te harmoniseren. In de SAR wordt het proces voor het uitvoeren van de schaduwveilingen beschreven.

De ACM moet binnen 6 maanden na ontvangst van het voorstel door de laatste betrokken regulerende instantie van de Core regio een besluit nemen.

Naar het Staatscourantbericht (1)

  1. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-17295.html

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter