Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Voorstel TenneT tarieven 2025 landelijk netbeheer elektriciteit

TenneT TSO B.V. (TenneT) heeft op 30 september 2024 een voorstel ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de tarieven die zij in 2025 in rekening wil brengen bij haar afnemers. Dit zijn bedrijven en regionale netbeheerders die aangesloten zijn op het extrahoogspanningsnet (EHS-net) of het hoogspanningsnet (HS-net) van TenneT. De ACM beoordeelt dit voorstel en zal naar verwachting eind november 2024 de hoogte van de tarieven bepalen. Die tarieven zullen gelden vanaf 1 januari 2025.

Autoriteit Consument & Markt 4 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Wat stelt TenneT voor?

Uit het voorstel van TenneT blijkt een beperkte daling van de totale inkomsten voor TenneT ten opzichte van 2024 naar ongeveer 2.559 miljoen euro. Door de introductie van tijdsgebonden transporttarieven voor de gebruikers van het (extra)hoogspanningsnet zijn de tarieven in 2025 niet goed te vergelijken met de tarieven in 2024. Een vergelijking van de transportkosten voor een gemiddelde aangeslotene geeft een beter beeld van de impact van de voorgestelde tarieven op de aangeslotenen. TenneT geeft in haar voorstel aan dat de transportkosten voor een gemiddelde aangeslotene op het EHS-net met 8,0% dalen ten opzichte van 2024. Voor een gemiddelde aangeslotene op het HS-net stijgen de transportkosten met 0,4%.

Hoewel de totale kosten ongeveer gelijk blijven aan de totale kosten in 2024, zijn er omvangrijke ontwikkelingen van specifieke kostenposten. Zo dalen de inkoopkosten voor energie en vermogen fors, terwijl de kosten voor het net op zee fors stijgen. Daarnaast worden de effecten van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in juli 2023 voor het eerst in de toegestane inkomsten verwerkt. Dit leidt tot correcties voor de jaren 2022 tot en met 2024 en hogere inkomsten voor het jaar 2025 zelf.

Net op zee

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft besloten de subsidie voor de eerste fase van de aanleg van het net op zee vanaf 2025 te maximeren op €181 miljoen per jaar. Dat betekent dat het resterende deel van de toegestane inkomsten voor de eerste fase van de aanleg van het net op zee, net als de volledige toegestane inkomsten voor de tweede fase, via de tarieven betaald moet worden.

Deze ontwikkeling was niet voorzien, waardoor TenneT hier in haar tariefprognose 2025 die ze in april dit jaar deelde geen rekening mee heeft gehouden. Om de afwijkingen ten opzichte van deze prognose te beperken, heeft TenneT voorgesteld om (1) het voorschot op de nacalculatie voor de inkoopkosten voor energie en vermogen te beperken tot 25% en (2) extra congestie-ontvangsten in te zetten voor tariefdemping. In het tarievenbesluit zal de ACM vaststellen of zij de voorstellen overneemt.

Wat doet TenneT?

TenneT is eigenaar en beheerder van het landelijk hoogspanningsnet in Nederland. TenneT is verantwoordelijk voor het in werking hebben, onderhouden en ontwikkelen van dit netwerk. Voor deze en andere taken mag TenneT kosten in rekening brengen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter