Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Vopak zet in op opslag groene ammonia

Twee LPG-terminals in Vlissingen zijn beschikbaar voor opslag van groene ammonia, die geschikt is als waterstofdrager en grondstof voor kunstmest.

H2Platform 14 oktober 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De terminals zijn van het bedrijf Vopak. Dat stelt in te willen spelen op de groeiende vraag naar duurzame grondstoffen en energie. Een tweetal bestaande gekoelde LPG opslagtanks, met een capaciteit van elk 55.000 kubieke meter, kan voor groene ammonia gereed gemaakt worden.

Infrastructuur voor waterstof?

De terminals staan in de haven van Vlissingen. De ligplaatsen, leidingen en overige infrastructuur zijn aanwezig om de groene ammonia per schip aan te voeren. Groene ammonia is om te zetten naar groene waterstof. Bovendien is ammonia een van de belangrijkste grondstoffen voor kunstmestproductie. Met groene ammonia kan deze tak van industrie dus ook de CO2-uitstoot verlagen.

Ervaring met groene ammonia

Alexander Fokker, Managing Director Vopak Terminal Vlissingen: “Door onze bestaande infrastructuur kunnen we klanten een snelle en economische oplossing bieden. Tevens hebben we de ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Binnen Vopak hebben we inmiddels ruime ervaring met het veilig opslaan van ammonia, een product waarbij aanvullende veiligheidsmaatregelen in acht moeten worden genomen.”

Ammonia als waterstofdrager

Waterstof kan na verbinding met stikstof in de vorm van ammonia in grotere hoeveelheden worden getransporteerd en opgeslagen. Daarnaast is groene ammonia ook direct toepasbaar als CO2-vrije brandstof voor bijvoorbeeld de scheepvaart of als grondstof voor onder meer de productie van kunstmest. Vopak stelt de definitieve investeringsbeslissing te nemen op basis van marktinteresse.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter