Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Waarom we toch nog nieuwe aardgastransportleidingen aanleggen

Een vaakgehoorde kreet is: ‘we moeten van het aardgas af.’ Menig wenkbrauw wordt dan ook gefronst wanneer mensen horen dat Gasunie juist in deze tijd 50 kilometer nieuwe aardgastransportleiding aanlegt. Waarom dat nodig is, leggen we graag uit.

Gasunie 19 januari 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Aardgas in Nederland

In Nederland gebruiken we ruwweg twee soorten aardgas. Het wordt ingedeeld in deze categorieën op basis van de hoeveelheid energie die het bevat. Het is laagcalorisch, zoals het gas uit het Nederlandse Groningenveld, óf hoogcalorisch, zoals het gas dat vanuit het buitenland wordt aangevoerd. Sinds de jaren ’60 is Groningengas in Nederland de standaard voor huishoudens, bedrijven, tuinbouw en een deel van de industrie.

Afbouw Groningenproductie

De aardgaswinning uit het Groningenveld is de afgelopen jaren steeds verder verlaagd en inmiddels staat het Groningenveld ‘op de waakvlam’.

Eén van de maatregelen die moest bijdragen aan de verlaging van de gaswinning in Groningen is de zogenaamde G-H ombouw. In 2018 besloot het kabinet dat negen industriële afnemers die meer dan honderd miljoen kubieke meter Groningengas (G-gas) per jaar gebruiken, moeten omschakelen naar een andere energiedrager. Alle bedrijven kozen voor hoogcalorisch gas (H-gas) als alternatief. Eén bedrijf koos ervoor om naast de aansluiting op H-gas ook direct een aansluiting op waterstof te realiseren.

Uitdagende deadline

De deadline voor de ombouw was uitdagend voor Gasunie en veel van de aangesloten bedrijven. In 2018 werd het besluit genomen, medio 2020 werd deze vastgelegd in de Gaswet, op 1 oktober 2022 moest de ombouw gerealiseerd zijn. Met name voor een aantal energiecentrales moeten nieuwe leidingen worden aangelegd omdat de bestaande leidingen voor Groningengas ook andere bedrijven van energie voorzien. In de regel vergen dit soort projecten zomaar twee jaar voorbereiding en een jaar uitvoering. Daarbij kunnen de centrales in de koude wintermaanden niet afgeschakeld worden. En ook hielp de coronaperiode niet mee voor een vlotte aanpak. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de afnemers voor wie 1 oktober 2022 niet haalbaar was, ontheffing verleend voor de omschakeling op een latere datum in 2023 en 2024.

Werkzaamheden

De voorbereiding van de aanleg van 50 kilometer gastransportleiding is in volle gang. Sinds vaststaat dat de bedrijven moeten ombouwen is Gasunie druk met engineering, vergunningen aanvragen, contracten afsluiten met grondeigenaren, etc. Voor de leidingaanleg zijn wijzigingen van bestemmingsplannen nodig; trajecten die soms ook een jaar in beslag kunnen nemen. Voor de trajecten rond Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de constructiewerkzaamheden aanbesteed en deels in uitvoering. Spannend is het nog wel: de recente stikstofuitspraak van de Raad van State zorgt voor vertraging op één van de tracés. In overleg met het ministerie wordt gekeken hoe die tot een minimum kan worden beperkt.

De ombouw in het kort:

  • 9 industriële afnemers oversluiten

  • 5 meet- & regelstations (om)gebouwd

  • 5 gasontvangstations omgebouwd

  • 50 kilometer nieuwe aardgasleidingen aanleggen

  • 4,5 kilometer waterstofleiding aangelegd

  • 35 ondergrondse regelstations (schema’s) (om)gebouwd

Bronnen

https://www.gasunie.nl/gasinfrastructuur

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter