Uit recent onderzoek van WWF blijkt dat Europese lidstaten miljarden aan EU-subsidies gebruiken voor de financiering van natuurschadende activiteiten. Het zou gaan om een jaarlijks bedrag tussen de 34 en 48 miljard euro, verdeeld over verschillende sectoren, met landbouw als koploper.
Lidstaten besteden zestig procent (32,1 miljard euro) van de subsidies uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aan activiteiten die grootschalige en niet-duurzame landbouw aanmoedigen.
Volgens het WWF gaat het om praktijken die natuurlijke habitats verwoesten en boeren minimale steun bieden voor een rechtvaardige transitie naar duurzame en klimaatbestendige activiteiten.
Ook directe subsidies uit andere sectoren dragen bij aan natuurverlies. Bij geldstromen naar de visserij gaat het om 59 tot 138 miljoen euro, bij transportinfrastructuur om 1,7 tot 14,1 miljard en bij de waterinfrastructuur om 1,3 tot 2 miljard, zo valt in het rapport te lezen.
Het WWF noemt het een schril contrast met Europese Biodiversiteitsstrategie 2030, waarvoor jaarlijks 48 miljard euro nodig is voor bescherming en herstel. Lidstaten zouden jaarlijks 18 miljard achterlopen op deze doelstelling.
Het WWF wil nu dat regeringen en de Europese Unie een juridisch bindend raamwerk opzetten voor een tijdige en rechtvaardige afbouw van deze subsidies. Ze willen een heroriëntatie van deze subsidies naar op natuur gebaseerde oplossingen die Europese burgers tegen het veranderende klimaat beschermen.