Kernenergie in de energievoorziening

Internationaal staat kernenergie al langer op de kaart. Wereldwijd wordt 10% van de gebruikte elektriciteit opgewekt door kernsplijting. Verschillen zijn groot tussen landen. Zo wekt Frankrijk maar liefst 70% van zijn elektriciteit op met kerncentrales, terwijl wij in Nederland slechts 3% van de elektriciteit die wij gebruiken genereren met kernenergie, met de kerncentrale die in Borssele staat.

Na de kernramp bij Fukushima in 2011 hebben diverse regeringen, zoals Duitsland, een stop op hun kernenergieplannen gezet. De laatste tijd wordt echter steeds duidelijker dat schone energiebronnen zoals wind en zon ook hun beperkingen hebben, waaronder impact op het landschap, ruimtegebruik en weersafhankelijkheid. De roep om inzet van ook andere energiebronnen wordt daarom steeds groter, en kernenergie is een van de opties. Ook in veel scenario’s voor de energievoorziening in 2050 die het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) heeft onderzocht speelt kernenergie een rol, hoewel er ook scenario’s bestaan waarin kerncentrales niet of nauwelijks een rol spelen.

Kernenergie in Nederland

In Nederland is een groot deel van de Tweede Kamer vóór een grotere inzet van kernenergie. Naast uitbreiding van de bestaande kerncentrale in Borssele, is er ruimte gereserveerd voor zo nodig nog twee kerncentrales: een op Maasvlakte-II en een in Eemshaven. Wat voor en soort kernreactor dit dan zou moeten worden, en wie deze reactor gaat bouwen of ontwikkelen, is niet bekend.

Van de mogelijkheid om een nieuwe kerncentrale te bouwen is in ons land nu al decennia geen gebruik gemaakt. Belangrijke redenen hiervoor zijn onder andere: de kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima, het radioactief-afvalvraagstuk, de controverse omtrent kernenergie in de samenleving en de torenhoge kosten. Het bouwen van een kerncentrale van 1000 MWe kost thans, volgens het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat, tussen de €8 en €10 miljard. Daarbij leert de ervaring dat de kosten vaak veel hoger uitvallen dan vooraf werd verwacht.

De vraag die de overheid zich zal moeten stellen is of de kosten en risico’s van kernenergie opwegen tegen de grote hoeveelheid uitstootvrije energie die door kerncentrales kan worden opgewekt. Daarnaast is een vraag: moet de overheid het bouwen van een nieuwe kerncentrale financieel steunen of moeten energiebedrijven de bouw geheel zelf bekostigen. Ook is een vraag of er nieuwe typen kerncentrales kunnen en moeten worden ontwikkeld die nog veiliger zijn dan bestaande centrales, minder radioactief afval produceren en tegen lagere kosten gebouwd kunnen worden. En zo ja: moet Nederland daar (veel) geld in steken?

Bekijk actualiteitencollege

Actualiteiten kernenergie werd een maand lang gratis aangeboden in het kader van de lancering van Klimaatweb. Vanaf 20 april maakt het onderdeel uit van de serie actualiteitencolleges van Klimaatweb en Omgevingsweb. Schrijf u hier in voor dit actualiteitencollege .

Zie ook

Actualiteitencollege datacenters en restwarmte

Actualiteitencollege waterstof door Ad van Wijk

Bekijk de planning met alle actualiteitencolleges hier