Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

ACM verplicht ook private netten om te helpen het stroomnet beter te benutten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht ook private netten om mee te helpen het publieke stroomnet op piekmomenten minder te belasten. Tot nu toe gold deze verplichting alleen voor partijen die direct zijn aangesloten op het publieke stroomnet van de netbeheerder. Hier brengt de ACM met het ‘Codebesluit verplichte deelname GDS aan congestiemanagement’ verandering in.

ACM 20 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Congestiemanagement houdt in dat producenten of afnemers van elektriciteit - in ruil voor een vergoeding - helpen het net minder te belasten door invoering of afname op piekmomenten tijdelijk te verminderen. Hierdoor ontstaat meer ruimte op het net en kunnen meer duurzame projecten aangesloten worden. Door private netten ook verplicht deel te laten nemen aan congestiemanagement kunnen de netbeheerders ook gebruikmaken van flexibiliteit die aanwezig is bij bedrijven die zijn aangesloten via een privaat net.

Private netten zijn particuliere elektriciteitsnetten waarop verschillende zakelijke afnemers aangesloten zijn. Bijvoorbeeld een groot windpark of zonnepark waarbij de eigenaar zelf een elektriciteitsnet heeft aangelegd. Dit soort private netten worden ook wel Gesloten Distributiesystemen oftewel GDS’en genoemd. In Flevoland, waar de congestieproblematiek groot is, zijn diverse wind- en zonneparken aangesloten op zo’n GDS. Deze codewijziging zorgt ervoor dat de publieke netbeheerder de eigenaren van een GDS ook kunnen verplichten tot aanbieden van flexibiliteit. Als netbeheerders dat doen, gaan deze wind- en zonneparken ook meehelpen om het publieke stroomnet op piekmomenten minder te belasten. Het is nu aan de netbeheerders om aangeslotenen te houden aan deze verplichting.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter