De Tweede Kamer is begin 2023 van start gegaan met de behandeling van het wetsvoorstel voor de Energiewet. De nieuwe Energiewet vervangt en moderniseert de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 en bepaalt de regels voor de elektriciteits- en gasmarkt en het energiesysteem. Bij deze Energiewet hoort ook een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB): het Energiebesluit. Netbeheer Nederland heeft op de consultatie over het concept-Energiebesluit gereageerd.
Met deze consultatie is de volgende stap in het wetgevingstraject gezet. Netbeheer Nederland roept op om snelheid te maken met de nog ontbrekende stukken wetgeving en vraagt Kamerleden om de wet spoedig in behandeling te nemen.
Met de Energiewet worden de fundamenten van de Nederlandse energiewet- en regelgeving herzien en geconsolideerd. Nationaal beleid en Europese regelgeving komen in de wet samen en er wordt gehoor gegeven aan onderdelen van het Klimaatakkoord. Daarmee biedt de Energiewet alle partijen die betrokken zijn, inclusief de consumenten, de broodnodige basisregels en handvatten die onder andere nodig zijn voor het meer flexibel gebruik van de elektriciteitsnetten.
De veranderingen in het energielandschap gaan onverminderd snel en de Energiewet is van fundamenteel belang om aan ontwikkelingen in de energietransitie tegemoet te komen, zoals het belang van de uitbreiding van de energie-infrastructuur voor de economie, betaalbaarheid, bestaanszekerheid, energietransitie en woningbouw.
Naast het wetspakket wat nu in de Tweede Kamer ligt is het belangrijk om oog te blijven houden voor actuele uitdagingen en de inbedding van nieuwe oplossingen, zoals de kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting, het vraagstuk energie-delen en het mogelijk maken van nieuwe netoplossingen om netcongestie te voorkomen of op te lossen. Patrick van Dongen, beleidsadviseur Wet- en Regelgeving bij Netbeheer Nederland: “We moeten oog houden voor de snelheid en zorgvuldigheid van de implementatie van huidige en toekomstige Europese regelgeving. En tegelijk vragen actuele issues een passend en structureel antwoord. Daarom pleit Netbeheer Nederland aanvullend voor het inbouwen van flexibiliteit zodat jaarlijks een pakket aan wijzigingen in de wet- en regelgeving kan worden doorgevoerd.”