In de nacht van dinsdag op woensdag is er een deal gesloten over een Europese Klimaatwet. Deze wet verhoogt het Europese doel voor 2030 en legt daarbij ook juridisch vast dat de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Een grote stap, maar volgens leden van het Europees Parlement niet groot genoeg. Bas Eickhout: “Het doel van 2030 gaat pas waarde hebben als we het gaan invullen met wetgeving.”
De EU-Klimaatwet verhoogt het eerdere Europese klimaatdoel van 40% naar 55% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990. Niet alle partijen zijn even enthousiast over de deal die vannacht werd gesloten. Het Europees Parlement had liever 60% reductie gezien in 2030. Bas Eickhout (Europarlementariër en delegatieleider Groenlinks Europa) noemt de deal dan ook geen grote doorbraak: “Het is een klassieke halfvol-halfleeg situatie. Het is een forse aanscherping richting 2030, maar van 55% in 2030 naar 0 in 2050 is nog steeds een hele grote stap. In onze lezing is deze wet dan ook nog steeds niet in lijn met het Parijsakkoord.” Eickhout is ook ontevreden dat bij het nieuwe doel van 55% ook landgebruik wordt meegeteld, terwijl het doel van 40% absolute emissiereductie inhield. De absolute reductie zal nu eigenlijk neerkomen op 52,8%. Het EP heeft wel in de Klimaatwet laten vastleggen dat het percentage landgebruik niet meer dan die 2,2% mag worden.
Eurocommissaris Frans Timmermans is overigens welt te spreken over de deal, hij presenteerde de wet vorige maand. Volgens Timmermans is 55 procent genoeg om de doelstellingen uit het Parijsakkoord te halen.
Een andere belangrijke uitkomst van de wet is dat er een onafhankelijke wetenschappelijke raad komt die onder andere door rekening te houden met het broeikasgasbudget het traject van de EU tussen 2030 en 2050 gaat invullen. “Dat is wel echt een overwinning, en belangrijker dan het wettelijk vastleggen van deze doelen.” Stelt Eickhout.
In juni komt de commissie met een klimaatpakket waarin verschillende voorstellen zullen worden gedaan waarmee de doelen van 2030 en 2050 ook daadwerkelijk gehaald moeten worden.