Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Europees windnieuws

Wij houden jullie op de hoogte van het allerlaatste Europese Windnieuws, met dank aan WindEurope.

NWEA 6 december 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Chinezen onthullen grootste turbine tot nu toe

Er is alweer een enorme capaciteitsuitbreiding in offshore turbinemodellen. Het Chinese CDDC Haizhuang staat op het punt de grootste turbine tot nu toe te onthullen. Dit is een gigant van 18 MW met een rotor van 260 meter – de wieken zullen 128 meter lang zijn. Ook de Chinese firma’s Three Gorges en Goldwind claimden een Chinees recordmet een 16 MW turbinemodel. Ook MingYang heeft een 16 MW-model op de markt. Vestas, Siemens Gamesa en GE hebben momenteel alle 15 MW units in ontwikkeling. De prijzen voor Chinese turbines blijven dalen. In 2023 dalen de exportprijzen met 15-20% per kilowatt vermogen.

Meer investeringen in windparken

Ierse windparken droegen vorig jaar meer dan € 4,3 miljoen bij aan lokale projecten via gemeenschapsfondsen. Dat is € 300.000 meer dan vorig jaar. Dit bedrag komt bovenop de € 50 miljoen die Ierse windparken al betalen aan lokale provincieraden. De investeringen in Bretagne zullen ook met € 8-12 miljoen stijgen, aangezien Ailes Marines (een dochteronderneming van Iberdrola die het offshore windpark Saint-Brieuc ontwikkelt) een nieuw investeringsprogramma voor een paar jaar in de regio heeft gelanceerd. En voor het toekomstige windpark Y Bryn in Wales zijn nieuwe plannen onthuld die elk jaar £ 1 miljoen in de lokale economie zullen pompen.

Batterij-energieopslag in het Verenigd Koninkrijk

Europa’s grootste batterij-energieopslagsysteem is in gebruik genomen in het Verenigd Koninkrijk. De batterijen kunnen tot 196 MWh besparen. Dit is genoeg elektriciteit om 300.000 huishoudens twee uur lang van stroom te voorzien. Het project maakt gebruik van technologie ontwikkeld door Tesla. Het bevindt zich pal naast de plek waar het onderstation van het offshore windpark Doggersbank in de toekomst zal worden gebouwd.

Stap richting koolstofvrije luchtvaartbrandstoffen

EasyJet en Rolls-Royce gaan voor het eerst experimenteren met een vliegtuigmotor aangedreven door alleen waterstof. Dit zou een grote stap kunnen zijn in de richting van koolstofvrije luchtvaartbrandstoffen. Met het experiment willen de twee bedrijven bewijzen dat waterstof vanaf midden jaren 30 in een reeks vliegtuigen kan worden gebruikt. In Spanje is Cepsa van plan om 5 miljard te investeren in Europa’s grootste project voor hernieuwbare waterstof, dat 3 GW aan hernieuwbare energie zal omvatten, 10.000 banen zal creëren en twee waterstoffabrieken zal hebben.

Ook buiten Europa is er nieuws

Hernieuwbare energiebronnen zullen dit jaar in de VS meer elektriciteit produceren dan steenkool, waarvan meer dan 20 procent afkomstig is van waterkracht, wind en zon. Sinds 2019 zijn wind en zon in de Verenigde Staten met 58 procent gegroeid. En er is meer groot nieuws van buiten Europa. Vestas is geselecteerd om 84 turbines van 15 MW te leveren voor een 1,3 GW drijvend project in Zuid-Korea, ontwikkeld door Shell en Hexicon. Vestas gaat ook de turbines produceren voor een van de grootste windparken van Australië (756 MW). Voor dit project zullen ze 122 onshore turbines van 6,2 MW leveren die tegen 2025 volledig operationeel moeten zijn.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter