Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Extra onderzoek aardwarmte Lelystad

In maart heeft het bedrijf HVC onderzoek gedaan of de ondergrond in Lelystad geschikt is voor aardwarmte. Om een compleet beeld te krijgen, is extra onderzoek nodig. Daarom doet HVC tussen 15 en 31 juli extra onderzoek. Het onderzoek vindt plaats in delen van Lelystad-Zuid. Op de plattegrond is te zien waar het onderzoek plaatsvindt.

Lelystad.nl 11 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Hoe wordt het onderzoek gedaan?

Voor het onderzoek worden speciale geofoons om de 10 meter in de grond geplaatst. Vervolgens stuurt een speciaal wagentje een paar seconden geluidsgolven door de geofoon. Na tien seconden verplaatst het wagentje zich naar de volgende geofoon. Zo verzamelt HVC informatie hoe de ondergrond eruitziet en op welke diepte er aardwarmte in de bodem zit. 

Het plaatsen van de geofoons gebeurt overdag. Het meten van de geluidsgolven gebeurt ’s nachts. Dan is er weinig ander geluid dat invloed heeft op het onderzoek. Van de geluidsgolven merken bewoners niets. Het wagentje dat de geluidsgolven meet, verplaatst steeds tien meter. Dit geeft een zacht zoemend geluid. Vergelijkbaar met het optrekken van een elektrische auto. Als het onderzoek klaar is, worden de geofoons weer verwijderd. Van het eerdere onderzoek werd een filmpje gemaakt. Hierin wordt uitgelegd hoe het onderzoek verloopt. U kunt dit filmpje bekijken op de website van Aardwarmte Lelystad.

Vervolg op onderzoek maart

Het onderzoek dat in maart werd gedaan, kon niet helemaal worden afgerond. Door de vele regen was een deel van het te onderzoeken gebied te nat. Hierdoor kon de wagen die de geluidsgolven meet, niet over het natte weiland rijden.

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?

HVC onderzoekt samen met Vattenfall of een aardwarmteproject in Lelystad mogelijk is. De beoogde locatie daarvoor is Lelystad-Zuid. De resultaten van het onderzoek helpen bij het bepalen van de precieze locatie van de aardwarmtebron. Het is de bedoeling dat de warmte in de toekomst wordt gebruikt in het bestaande warmtenet van Vattenfall. Met het gebruik van aardwarmte kan de inzet van biomassa als warmtebron flink verminderen.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Het onderzoeken van de ondergrond is een belangrijke stap. Toch moet er nog veel gebeuren voordat inwoners uit Lelystad gebruik kunnen maken van aardwarmte. Daarvoor moet HVC een aantal vergunningen aanvragen. Ook de gemeente Lelystad moet nog een aantal beslissingen nemen. Pas als alle stappen zijn doorlopen, neemt HVC in overleg met Vattenfall een definitief besluit over het project. Als het project door gaat, verwacht HVC eind 2027 de eerste aardwarmte te kunnen produceren. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter