Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Geen akkoord over tariefstijging warmtenet in Amsterdam

Gemeente Amsterdam heeft geen akkoord bereikt over vergoeding van de gestegen vaste kosten van het warmtenet. Gesprekken met warmteleverancier Vattenfall, Westpoort Warmte en de woningcorporaties zijn op niets uitgelopen. De gemeente betreurt het zeer.

Gemeente Amsterdam 2 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Begin dit jaar verhoogden warmteleverancier Vattenfall en Westpoort Warmte de tarieven voor het vastrecht van warmte fors. Dat gaf veel onrust bij sociale huurders die op het warmtenet zijn aangesloten of zouden worden aangesloten.

Gesprekken

Daarom voerde de gemeente intensieve gesprekken met Vattenfall, Westpoort Warmte en de woningcorporaties. In die gesprekken boden de gemeente en Vattenfall aan om meer geld in te leggen zodat corporaties de komende 10 jaar zekerheid aan hun huurders konden bieden. Dat heeft helaas niet geleid tot een akkoord.

Vattenfall trekt zich terug

Voor woningcorporaties zorgden nieuwe, veel hogere vaste tarieven voor het warmtenet voor te veel onzekerheid. Zij wilden daarom geen woningen meer aansluiten op het warmtenet. Toch leken de partijen eruit te komen. Maar Vattenfall trok het eerder gedane bod terug, vanwege een aangekondigde spoedwet van minister Jetten over maximering van warmtetarieven. Daardoor ontstond voor Vattenfall onzekerheid.

De gemeente vindt het zeer teleurstellend dat er geen akkoord is bereikt. Het aardgasvrij maken van buurten raakt zo verder uit beeld.

Werken aan duurzame stad

De gemeente werkte met woningcorporaties, Vattenfall en Westpoort Warmte samen onder de naam Warm Amsterdam. De bedoeling was om 10.000 woningen voor 2027 aan te sluiten op het warmtenet, om onze stad zo meer aardgasvrij te maken en de CO2-uitstoot te verminderen. Dat doel staat nu onder druk.

Belofte aan sociale huurders

De gemeente houdt zich aan de belofte aan de sociale huurders met een laag inkomen, dat zij niet meer zouden gaan betalen voor het warmtenet dan voor een gasaansluiting. Het gaat om huurders die net zijn aangesloten of binnenkort worden aangesloten op een warmtenet.

Betaalbaar en rechtvaardig

De overstap naar duurzame energie is ingewikkeld. We willen dat energie betaalbaar blijft, en sociaal rechtvaardig gebeurt. Daarom blijven we Amsterdammers met een laag inkomen helpen. Hoe we dat doen, zal de komende maanden duidelijk worden. We hebben het Rijk daarbij nodig.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter