De Algemene Rekenkamer constateert uit nieuw onderzoek dat Rijksbeleid voor meer warmtenetten botst met de inzet van subsidie voor warmtepompen in woningen. Het is zonde dat de uitrol van warmtenetten gestokt is, op plekken waar warmtenetten maatschappelijk gezien de goedkoopste optie zijn.
Bekijk hier het onderzoek van de Algemene Rekenkamer.
“Geld is schaars dus is het logisch om scherper te kijken naar de inzet van Rijksmiddelen. Dan is het logisch om geen warmtepompen te stimuleren in wijken of buurten waarvan we nagenoeg zeker weten dat er een warmtenet komt. Bijvoorbeeld als er al een investeringsbesluit of gemeentelijk kavelbesluit is genomen”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Bij de omslag van fossiele energie naar duurzame warmte in de gebouwde omgeving is het de kunst de juiste techniek op de juiste plek terecht te laten komen. Warmtepompen zijn geschikt waar het elektriciteitsnet ruimte biedt, warmtenetten zijn vooral in meer dichtbevolkte steden de meer voor de hand liggende optie.
De Algemene Rekenkamer concludeert uit onderzoek dat het risico bestaat dat Rijkssubsidies niet doelmatig worden ingezet door overlap bij beide maatregelen. Ook al is die overlap gering, toch beveelt de Rekenkamer de minister aan niet langer een huiseigenaar subsidie te geven voor een warmtepomp als dat de ontwikkeling van een warmtenet kan belemmeren. De NVDE begrijpt dit advies, mits de plannen voor warmtenetten wel voldoende concreet zijn. “Burgers mogen niet de dupe worden van vage plannen en gebrekkige uitvoering. Waar plannen nog heel vaag zijn, wil je welwillende woningeigenaren blijven stimuleren om stappen te nemen, waardoor zij minder of geen gas meer hoeven te stoken. Gas uit het buitenland maakt ons namelijk kwetsbaar. Het zou zonde zijn als we het momentum bij deze woningeigenaren verliezen en er vervolgens toch geen warmtenet komt”.
Wie een warmtepomp laat installeren, maakt gebruik van het stroomnet. Alle Nederlanders betalen mee aan de kosten voor het elektriciteitsnet. Gebruikers van warmtenetten betalen de kosten voor de aan te leggen infrastructuur, behoudens subsidies, zélf. Het speelveld tussen warmtenetten en warmtepompen zou eerlijker moeten zijn. Ligt het niet voor de hand de (infrastructurele) kosten van warmtenetten (voor een groter deel) te laten betalen door een groter deel van de Nederlandse bevolking? Of klanten van een warmtenet een lager vastrecht te laten betalen voor stroom dan gebruikers met een warmtepomp?