Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

"Het is een uitdaging huurders enthousiast te maken voor aardgasvrij wonen"

De komende 5 jaar worden bijna 6.000 huurwoningen in de Drechtsteden aangesloten op het regionale warmtenet van HVC. Warmtebedrijf HVC en 6 regionale woningcorporaties sloten daarvoor in juni 2021 een overeenkomst. Voor de warmtenetaansluitingen hebben de woningcorporaties een beroep gedaan op de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH).

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 11 januari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De betrokken bedrijven ondertekenden dit jaar een samenwerkingsovereenkomst om tot 2050 zoveel mogelijk huurwoningen aan te sluiten op het regionale warmtenet van HVC, te beginnen met 5.930 woningen in de komende 5 jaar.

Al begonnen

Woningcorporatie Tablis Wonen is inmiddels begonnen, vertelt Jeroen van den Molengraaf van Tablis Wonen. "In de wijk Sliedrecht-Oost lag nog geen warmtenet. Dat wordt nu aangelegd en de eerste 650 woningen zijn al aangesloten. En nu zijn we bezig om nog eens 400 appartementen aan te sluiten."

Open dialoog

Met zoveel betrokken partijen is het een uitdagend project. Om dit goed te laten verlopen werken ze samen in een open dialoog. Niemand houdt de kaarten tegen de borst. Dat is een vereiste in een project van deze omvang, vindt Erwin Zwijnenburg van Woonkracht10, een van de woningcorporaties.

Subsidie

De bijdrage aansluitkosten (BAK) is een voorbeeld van de open dialoog in het project. Van den Molengraaf: "Een deel van de BAK kan gefinancierd worden met de SAH, die sinds mei 2020 beschikbaar is." Deze subsidie stimuleert het aardgasvrij maken van bestaande huurwoningen.

Dezelfde warmte

Met de subsidie is het project nog niet helemaal financieel rond. De subsidie bedraagt namelijk 1/3 van de aansluitkosten. Daarnaast ligt er de uitdaging om bewoners te overtuigen zich te verbinden aan het warmtebedrijf. "Voor huurders is het dezelfde warmte voor nu nog dezelfde prijs. De vraag is of de klimaatambitie mensen over de streep trekt."

Trots

Woonkracht10 doet dat door in te spelen op de trots van de bewoners op hun eigen complex en hoe duurzaam het is. Zwijnenburg: "Hun complex heeft eerder zonnepanelen gekregen. We hopen dat dit ze ook motiveert om over te stappen naar de aansluiting van HVC."

Aardgasprijs

Wat zou helpen bij het overtuigen van de bewoners is als de warmteprijs wordt losgekoppeld van de gasprijs, vindt Zwijnenburg. "Deze koppeling biedt niet meer de bescherming waarvoor deze ooit bedoeld was. Het is niet uit te leggen dat als de gasprijzen stijgen, de warmteprijzen ook meestijgen."

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter