Dit voorjaar zal de nieuwe Wet Collectieve Warmte (Wcw) in de Tweede Kamer behandeld worden. De invulling van deze nieuwe Warmtewet en de financiële middelen die het ministerie beschikbaar gaat stellen voor de uitvoering, zullen veel invloed hebben op de ontwikkeling van coöperatieve en publieke warmtenetten. Om de huidige stagnatie in de warmtetransitie te doorbreken is een Warmte Alliantie gevormd van een breed scala aan partijen in de warmtetransitie, waaronder warmtegemeenschappen. Het gezamenlijk opgestelde Warmtebod dat hieruit is voortgekomen, is vandaag overhandigd aan de minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans.
Het Warmtebod van de Warmte Alliantie , waar Energie Samen onderdeel van is, is een gezamenlijk voorstel van publieke partijen, koepelorganisaties, warmtebedrijven en warmtegemeenschappen om de ontwikkeling van warmtenetten in Nederland te versnellen en te versterken. In het warmtebod staan voorstellen om de stagnatie rond warmtenetten te doorbreken en een realistisch perspectief te bieden voor de periode tot 2035. Dit initiatief is cruciaal om de klimaatdoelen te realiseren en het vertrouwen van burgers in warmtenetten te herstellen.
Belangrijke actielijnen binnen het Warmtebod zijn:
• Betaalbaarheid op de lange termijn: zekerstellen dat eindgebruikers financieel niet slechter af zijn dan met alternatieve warmteoplossingen.
• Bundeling van subsidies: beter afstemmen van subsidies voor bronnen, netwerken en woningverduurzaming om warmteprojecten te faciliteren.
• Standaardisatie van processen: ontwikkelen van gestandaardiseerde procedures om kosten en risico's te verlagen en doorlooptijden te verkorten.
• Gemeentelijke betrokkenheid: stimuleren dat gemeenten warmtenetten opnemen in hun warmteprogramma's en actief ondersteunen.
• Bewonersinitiatieven: bevorderen van de bereidheid en mogelijkheden voor bewonersinitiatieven om warmtenetten te ontwikkelen.
Siward Zomer, voorzitter van Energie Samen: “Het Warmtebod heeft als doel om bij te dragen aan het herstel van vertrouwen in warmtenetten en de realisatie van de klimaatdoelen. Hierin benoemen we het aantal buurten en aansluitingen die we samen gaan realiseren. Het Warmtebod reikt oplossingen aan voor de huidige problemen en legt de randvoorwaarden vast voor het herstel van consumentenvertrouwen. De belangrijkste punten zijn het verlagen van de kosten voor de consument en het bieden van meer duidelijkheid en continuïteit voor de betrokken partijen.”
In de afgelopen maanden heeft een grote groep decentrale overheden, warmtebedrijven, koepels, energiecoöperaties, netbeheerders en adviesbureaus samengewerkt in de Warmte Alliantie om het Warmtebod vorm te geven. Met ondersteuning van het Nationaal Klimaat Platform, Nationaal Programma Lokale Warmte, VNG, IPO, en de Consumentenbond zijn de oorzaken van de vertraging in kaart gebracht en is er gezocht naar oplossingen voor dit probleem.
Onder andere Energie Samen en ruim 40 individuele coöperaties hebben het Warmtebod ondertekend. Met de steun van het kabinet en de Tweede Kamer hopen de ondertekenaars van het Warmtebod de uitrol weer vlot te trekken.
Ilonka Marselis, Strategisch Adviseur Belangenbehartiging bij Energie Samen: “Onze leden zijn hard bezig met lokale warmteprojecten in collectief eigendom. Zij zien warmtenetten als een goed alternatief voor aardgas verwarming van hun huizen. In de vorm van warmtegemeenschappen organiseren onze leden zichzelf om de warmtetransitie vanuit de buurt vorm te geven.”
Er ontstaan steeds meer warmte-initiatieven in Nederland, maar de projecten lopen vaak stroef. Ilonka: “In deze projecten merken onze leden ook dat de warmtetransitie nu stagneert door onduidelijkheid rondom wetgeving en gebrek aan de juiste financieringsmogelijkheden. Wij steunen daarom het signaal van dit Warmtebod.”