Menu

Filter op
content
Klimaatweb
0

Inbreng VNG op begroting EZK: energie

Energielasten, Actieprogramma Groene en Digitale Banen, energiebesparingsplicht en collectieve warmte: over deze energiegerelateerde onderwerpen geeft de VNG de Kamer het gemeentelijke standpunt mee. Dat doen we in de aanloop naar de behandeling van de begroting van EZK.

VNG 17 november 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Opmerkingen over thema energie

In ons position paper lichten we onze opmerkingen over de thema’s energie en economie toe. Op energiegebied zijn dit onze standpunten:

Hoge energielasten aanpakken op korte en lange termijn

Onze ondernemers, inwoners en exploitanten van sportaccommodaties hebben hulp nodig op de korte termijn met behulp van het prijsplafond en de tegemoetkoming energiekosten (TEK). Om volgende jaren niet dezelfde problemen te worden geconfronteerd, moeten verduurzaming en isolatie met spoed worden opgepakt.

Actieprogramma Groene en Digitale Banen moet en kan sneller

Wij juichen toe dat het kabinet komt met een ‘Actieprogramma Groene en Digitale banen’. Wel hebben we verbeterpunten op de interdepartementale samenwerking en het aanboren van nieuwe doelgroepen.

Handhaving energiebesparingsplicht intensiveren

Energiebesparing bij bedrijven kan (zonder extra kosten) enorm verbeterd en versneld worden als energieverbruiksgegevens die bij netbeheerders bekend zijn, kunnen worden gedeeld met gemeenten. Daarvoor is een eenvoudige aanpassing van regelgeving nodig.

Publieke marktordening is een vereiste voor de uitrol van collectieve warmte

Gemeenten zijn blij met het huidige wetsvoorstel. Collectieve warmte toepassen in de bestaande bouw waar bewoners al een aardgasvoorziening hebben, vereist regie van de overheid. Dit vraagt immers omvangrijke publieke investeringen waar tot op heden geen publieke zeggenschap en sturing voor terugkwam.

Position Paper

Opmerkingen van de VNG op de begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter